Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

În Ucraina, limba română e scoasă şi din pauzele şcolare

© Photo : Miroslav RotariElevi
Elevi - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2023
Elevi
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ombudsmanul lingvistic al Ucrainei spune că elevii ar trebui să vorbească ucraineană și în timpul pauzelor școlare
BUCUREȘTI, 1 nov – Sputnik. În ajunul Zilei Literaturii și Limbii Ucrainene, sărbătorită pe 27 octombrie, Ombudsmanul lingvistic al Ucrainei, Taras Kremen, a explicat modul în care Biroul Comisarului pentru Protecția Limbii de Stat „contribuie” la garantarea limbii ucrainene în domeniul serviciilor, televiziunii și în educație.
El consideră că, în special, elevii ar trebui să vorbească ucraineană și în timpul pauzelor școlare, deoarece aceasta face parte din procesul educațional.
„Legislația ucraineană stabilește că limba de predare în instituțiile de învățământ este limba de stat. Noi am solicitat Ministerului Educației și Științei al Ucrainei clarificări suplimentare cu privire la ceea ce constituie procesul educațional, deoarece multe încălcări ale legii lingvistice au loc în afara orelor de curs. Poziția noastră este că procesul educațional cuprinde toate activitățile care au loc pe teritoriul instituției de învățământ. Acest lucru include atât orele de curs, cât și munca de îndrumare, precum și interacțiunea dintre solicitanții de educație și cadrele didactice în săli de clasă, sălile de mese, holuri, săli de sport, pe stadion și pe teritoriul școlii. Pauza dintre ore, de asemenea, face parte din procesul educațional și trebuie să se desfășoare în limba de stat”, a declarat Taras Kremen.
Fluxul de știri
0