Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, despre revolta antisemită din Rusia, războiul din Gaza şi soarta lumii

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaОфициальный визит президента РФ В. Путина в Киргизию. День второй
Официальный визит президента РФ В. Путина в Киргизию. День второй - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2023
Abonare
Președintele Vladimir Putin a participat luni la o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei și cu alți oficiali guvernamentali de top, discutând despre o serie largă de subiecte.
BUCUREŞTI, 31 oct – Sputnik. Președintele Vladimir Putin a participat luni la o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei și cu alți oficiali guvernamentali de top, discutând despre o serie largă de subiecte, inclusiv despre războiul din Orientul Mijlociu și o recentă revoltă antisemită în regiunea Dagestan din Rusia.
Duminică seară, o mulțime furioasă de pro-palestinieni a intrat pe asfaltul aeroportului internațional din Makhachkala, cel mai mare oraș al regiunii Dagestan, după ce au circulat online zvonuri false că un avion a adus „refugiați” din Israel. Unii dintre recalcitranţi s-au confruntat cu poliția.
Peste 80 de persoane au fost arestate, au spus oficialii. Liderii musulmani și autoritățile regionale rusești i-au condamnat pe oamenii violenţi, dintre care mulţi scandau „Allahu Akbar”.
„Evenimentele de ieri din Makhachkala au fost declanşate prin intermediul social media, inclusiv de pe teritoriul Ucrainei, de către agenți ai serviciilor occidentale”, a spus Putin, citat de RT. El a subliniat că îngrijorările legitime pentru palestinieni nu trebuie să conducă la focare de violență.
Revolta a fost coordonată de pe canalul de Telegram „Utro Dagestan” (Dagestan Morning), acum şters, legat de fostul politician rus Ilia Ponomarev, care acum locuiește în Ucraina și a susţinut în mod deschis Kievul în timpul conflictului cu Rusia. Ponomarev a recunoscut că a folosit rețelele de socializare pentru a stârni tensiuni în Dagestan în trecut, dar acum a afirmat că a încetat să mai susțină canalul anul trecut.
Atacurile aeriene fără discriminare ale Israelului „nu pot fi justificate”, a mai spus Putin.
Preşedintele a menționat că recenta escaladare în Orientul Mijlociu a fost declanșată de atacul terorist al militanților Hamas împotriva civililor israelieni. Cu toate acestea, „în loc să îi vizeze pe criminali și teroriști”, Israelul a recurs la „răzbunare în toată regula [împotriva palestinienilor] sub forma pedepsei colective”.

Lumea condusă de americani „se ruinează”

SUA și aliații lor sunt „principii profitori în urma instabilității globale”, a spus președintele rus, argumentând că Occidentul câștigă „bani de sânge” din diverse conflicte.
„Lumea condusă de americani, cu unicul ei hegemon, se fărâmiţează. Treptat, dar ireversibil, devine ceva de domeniul trecutului ”, a spus Putin.
Președintele a acuzat SUA că au sabotat perspectivele de pace între Israel și palestinieni:
„Ei nu vor o pace durabilă în Țara Sfântă. Vor haos constant în Orientul Mijlociu. De aceea denigrează țările care insistă asupra încetării imediate a focului în Fâșia Gaza.”
Moscova a solicitat încetarea focului între Hamas și Israel. De asemenea, Consiliul de securitate al ONU s-a reunit de mai multe ori după izbucnirea conflictului sângeros pe 7 octombrie, dar nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la o rezoluție. SUA și Israel insistă că o încetare a focului acum ar fi în favoarea Hamas.
Fluxul de știri
0