Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul indian de Externe: Achiziţionarea de petrol rusesc este în interesul Indiei

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2023
Abonare
Ministrul indian de Externe a declarat duminică că New Delhi a acționat în interesul său când a decis să continue achiziţionarea de petrol rusesc, în ciuda presiunilor din partea Occidentului.
BUCUREŞTI, 31 oct – Sputnik. Ministrul indian de Externe Subrahmanyam Jaishankar a declarat duminică că New Delhi a acționat în interesul său când a decis să continue achiziţionarea de petrol din Rusia, în ciuda presiunilor din partea Occidentului.
Vorbind despre prioritățile de politică externă ale țării, inclusiv despre poziția sa cu privire la criza în desfășurare din Orientul Mijlociu, Jaishankar a subliniat importanța „bunei guvernări” și a unei „poziții consecvente” în probleme presante precum terorismul.
„A fost acordată multă atenție asupra poziției noastre ferme cu privire la dreptul nostru de a cumpăra petrol din Rusia. Dacă nu ne-am fi exercitat această opțiune, să ne gândim ce ar fi însemnat pentru noi, cât de mari ar fi fost prețurile petrolului, cât de mult ar fi crescut inflația în această țară”, a spus Jaishankar într-un discurs la Bhopal, statul Madhya Pradesh, potrivit RT.
„Un guvern puternic îşi susține poporul”, a spus Jaishankar, adăugând că, așa cum este necesară o „bună guvernare” în țară, este nevoie de o „judecată corectă” şi pe plan extern. „Aceleași țări din Europa care ne-au cerut să nu cumpărăm petrol din Rusia cumpărau ele însele petrol din Rusia”, a subliniat ministrul indian, menționând că „orice altă țară are grijă de bunăstarea poporului său, de interesele sale economice”.
Declaraţiile sale vin în contextul în care comerțul dintre Rusia și India a atins un nivel record, cifra de afaceri pentru mărfuri depășind, în ianuarie-august, totalul anului precedent. Potrivit datelor Ministerului Indiei pentru Comerț și Industrie, în primele opt luni ale anului, comerțul total dintre cele două țări a ajuns la valoarea de 43,8 miliarde de dolari.
Importurile de petrol rusesc din India au crescut cu 80% la nivel anual, la o medie de 1,56 milioane de barili pe zi (bpd), în septembrie. De asemenea, importurile de cărbune cocsificabil rusesc au crescut de 2,3 ori față de anul trecut, în primele opt luni ale anului 2023, ajungând la 4,3 milioane de tone.
Jaishankar s-a referit şi la conflictul dintre Israel şi Palestina, fără a numi nici una dintre țări, subliniind necesitatea unei poziţii consecvente împotriva terorismului.
„Luăm o poziție fermă [cu privire la terorism] pentru că suntem victime ale terorismului”, a spus Jaishankar. El a avertizat că India şi-ar pierde credibilitatea dacă ar spune că terorismul care afectează alte țări „nu este atât de grav”.
Prim-ministrul indian Narendra Modi a fost unul dintre primii lideri mondiali care a condamnat atacul Hamas. Într-un apel telefonic cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, Modi a condamnat „fără echivoc” terorismul sub toate formele și manifestările.
Totuşi, Ministerul indian de Externe a ţinut să clarifice poziția New Delhi cu privire la Palestina, reiterându-și susţinerea pentru o soluție „două state” pentru rezolvarea conflictului, cu asigurarea de asistență continuă pentru palestinienii afectați de război. Modi și-a exprimat „șocul” după bombardarea spitalului Al Ahli din Gaza, atac care a ucis câteva sute de oameni, spunând că „victimele civile în conflictul actual reprezintă o problemă serioasă și continuă”.
Fluxul de știri
0