Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul reacționează la revolta anti-evreiască din Republica rusă Daghestan

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaДмитрий Песков, фото из архива
Дмитрий Песков, фото из архива - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2023
Abonare
Revolta din Republica rusă Dagestan de duminică seara a fost „evident” influențată de forțele străine, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
BUCUREŞTI, 31 oct – Sputnik. Oficialul s-a referit la asaltarea unui aeroport internațional de către o mulțime furioasă care căuta „refugiați din Israel” coborâţi dintr-un avion.
„Este clar că, având în vedere filmările TV care arată oroarea care are loc în Fâșia Gaza – uciderea... copiilor, bătrânilor, medicilor [și] aaltora – este ușor pentru actorii răuvoitori să profitede situație, să o escaladeze şi să agite oamenii”, a spus Peskov jurnaliştilor luni, potrivit RT.
Președintele Vladimir Putin a subliniat în mod repetat importanța coexistenţei armonioase a oamenilor de confesiuni diferite în Rusia, a adăugat secretarul de presă al Kremlinului. Peskov a spus că liderul rus va conduce luni o întâlnire la nivel înalt despre „încercările Occidentului de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea rusă”.
Evenimentele de duminică au inclus violență și sentimente anti-evreiești manifestate în Makhachkala, capitala Republicii Daghestan, care are o majoritate musulmană. Oficialii locali au desfășurat ofiţeri de poliție antirevoltă pentru a restabili ordinea în aeroport.
Zece persoane, printre care civili și ofițeri de poliție, au avut nevoie de asistență medicală după ciocniri, potrivit Ministerului Regional al Sănătății. Două persoane au fost raportate a fi în stare gravă. Alți zece au suferit răni mai uşoare și nu au necesitat spitalizare.
Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a denunțat acțiunile violente.
„Nu este nici o dovadă de curaj în a ataca oameni neînarmați care nu au făcut nici un rău. Nu este nici o dovadă de onoare să arunci cu insulte în străini, să le cauţi în buzunare în încercarea de a le verifica pașapoartele. Nici o intenție bună nu îl poate face pe cineva să atace femeile și copiii”, a spus oficialul.
Melikov a recunoscut ulterior lipsurile în monitorizarea și prevenirea atacurilor informaționale în regiune, susținând, în același timp, că amplificarea tensiunilor religioase a fost un „act de ticălos” și un „joc rău”.
Se crede că revolta de la Makhachkala a fost declanșată de zvonurile răspândite de un canal Telegram, despre care oficialii ruși cred că are legătură cu serviciile de informații ucrainene.
Fluxul de știri
0