Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Italia: Meloni vrea reforma constituțională

© AP Photo / Andrew MedichiniGiorgia Meloni
Giorgia Meloni - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2023
Abonare
Italia se pregătește de o reformă constituțională. Giorgia Meloni și coaliția de guvernare propun modificarea Constituției italiene astfel încât premierii să fie aleși direct de către cetățeni, odată la 4 ani.
BUCUREȘTI, 31 oct -Sputnik. Coaliția de guvernare și premierul Giorgia Meloni vor să schimbe regulile jocului constituțional din Italia, pentru a asigura astfel, spun ei, mai multă stabilitate politică.
Potrivit proiectului de lege, coalițiile de guvernare vor fi chemate să se prezinte la alegeri cu candidați nominali la postul de premier, iar aceștia vor concura între ei.
”Am ajuns la un acord asupra legii, care va fi discutat la următoarea ședință de cabinet”, a declarat pentru presa din peninsulă vicepremierul Antonio Tajani, liderul ”Forza Italia”, după o întâlnire a liderilor partidelor de coaliție.
Partidele de opoziție, de centru și stânga, sunt rezervate față de o astfel de reformă, văzându-o mai degrabă ca o formă de a consolida puterea actualei premier și asigurarea unui mandat stabil pentru aceasta.
În perioada de după al doilea război mondial (1945-2023), nu mai puțin de 70 de guverne s-au perindat la conducerea Italiei, țara devenind celebră pentru instabilitatea sa politică.
Fluxul de știri
0