Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina sărăceşte Europa

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2023
Abonare
Ruptura acordului de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina va duce la o creștere a prețurilor pe piața mondială a gazelor, a declarat Igor Iuskov, analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică din Rusia.
BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. „Volumele de tranzit sunt deja mici, dar pierderea lor înseamnă provocarea în continuare a unei penurii de gaz pe piața europeană și creșterea prețurilor. Nu este că fără conducta ucraineană Europa va îngheța, dar acesta va fi un factor în creșterea prețurilor,” a spus Igor Iuskov, analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică din Rusia.
Iuşkov a reamintit că contractul este valabil până la 31 decembrie 2024. În același timp, expertul a sugerat că tranzitul va fi oprit în primăvara lui 2024.
El a precizat că Statele Unite vor juca un rol semnificativ în acest proces, împingând Ucraina să facă un astfel de pas pentru că vor să elimine complet Rusia de pe piața gazelor din Europa. Anterior, șeful Naftogaz, Alexey Chernyshev, a declarat că Ucraina nu va prelungi acordul privind tranzitul gazelor rusești către Europa, care expiră la sfârșitul anului viitor.
Fluxul de știri
0