România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România riscă să rămână fără industrie

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaЗавод
Завод - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2023
Abonare
Prețurile la energie electrică dar și la gazele naturale pot să ducă la dezinudistralizarea României. Aceasta este constatarea unui studiu de impact comandat de Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC).
BUCUREȘTI, 30 oct -Sputnik. Situația industrieidin România continuă să se deterioreze, pe fondul prețurilor ridicate la energie și gaze naturale.
„Situația financiară a companiilor din ABIEC a început să se deterioreze în 2022, în contextul în care prețul energiei a continuat să crească în timp ce cotațiile bursiere ale produselor lor a scăzut. Perspectivele sunt îngrijorătoare: cotațiile bursiere nu dau semne de revenire, in timp ce prețul energiei rămâne ridicat”, precizează ABIEC.
Datele companiilor arată că prețul energiei a crescut de 5 ori față de nivelul pre-pandemic; prețul mărfurilor a crescut doar de 1-2 ori. Creșterea masivă a prețului energiei nu a putut fi reflectată în prețul produsului finit, multe dintre produsele acestor industrii fiind tranzacționate pe burse de mărfuri unde prețul este determinat de companii care produc în țări cu prețuri mult mai mici ale energiei.
Din toate țările europene, industria românească ar primi printre cele mai mici compensații financiare de la stat, în ceea ce privește prețul energiei. Astfel, fabricile românești plătesc în medie 192 de euro/MWh, preț de plafon, în timp ce fabricile din Grecia plătesc 65 de euro. Spania plătește 95 de euro iar vecinii bulgari, 102 euro.
Fluxul de știri
0