Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministerul francez de Externe condamnă atacurile israeliene asupra civililor palestinieni

© AFP 2024 / Aris MessinisВзрыв во время израильской бомбардировки на севере сектора Газа
Взрыв во время израильской бомбардировки на севере сектора Газа - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2023
Abonare
Ministerul francez de Externe a cerut Israelului să ia măsuri pentru a proteja populația palestiniană
BUCUREȘTI, 30 oct -Sputnik. Ministerul francez de Externe a cerut Israelului să ia de urgență măsuri pentru protejarea populației palestiniene, condamnând atacurile care au dus la moartea civililor.
„Franța solicită autorităților israeliene să ia măsuri urgente pentru a proteja populația palestiniană, în special locuitorii din Susiya, care se află în pericol iminent”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.
Franța „condamnă ferm atacurile care au dus la moartea multor civili în ultimele zile”, se arată în comunicat.
"Violența coloniștilor israelieni împotriva populației palestiniene este în creștere. Sunt inacceptabile și trebuie să înceteze", a adăugat Ministerul de Externe.
Pe 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac cu rachete la scară fără precedent din Fâșia Gaza, ca parte a Operațiunii Al-Aqsa Flood, anunțată de aripa militară a mișcării palestiniene Hamas . După aceasta, luptătorii organizației au intrat în zonele de frontieră din sudul Israelului, unde au deschis foc atât asupra militarilor, cât și asupra civililor și au luat ostatici. În Israel, potrivit autorităților locale, peste 1,4 mii de oameni au fost uciși, inclusiv 300 de militari, iar peste 5 mii au fost răniți.
Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords împotriva Hamas în Fâșia Gaza. În câteva zile, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor zonelor populate din apropierea graniței cu Gaza și a început să efectueze lovituri aeriene asupra țintelor, inclusiv asupra civililor, din fâșie. Israelul a anunțat, de asemenea, o blocare completă a Fâșiei Gaza: aprovizionarea cu apă, alimente, electricitate, medicamente și combustibil a fost oprită.
Numărul victimelor din Fâșia Gaza, conform Ministerului local al Sănătății, a depășit 8 mii de persoane, dintre care jumătate erau copii, peste 18 mii au fost răniți. Pe măsură ce conflictul se intensifică, cel puțin 20 de ruși au murit, se crede că trei sunt ținuți ostatici, iar alți câțiva sunt dispăruți. Potrivit diverselor surse, peste 200 de israelieni sunt ținuți captivi de Hamas.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui rus Vladimir Putin , soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei formule „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU , care prevedea crearea unui stat palestinian independent în 1967 ce se învecinează cu capitala sa din Ierusalimul de Est .
Conflictul palestino-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și lupte în regiune timp de multe decenii. O decizie ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Israel și Palestina, dar a fost creat doar cel israelian.
Fluxul de știri
0