Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană vrea să fure banii Rusiei

© Sputnik / Rodion ProcaPreședintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen
Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2023
Abonare
Comisia Europeană vrea ca dobânzile activelor financiare ale statului rus ce au fost înghețate de către UE, să fie date lui Zelenski și regimului de la Kiev.


CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Bruxellesul lucrează în acest sens la o propunere legislativă prin care să fie colectate profiturile (dobânzile) produse de activele financiare ale statului rus îngheţate în UE, în vederea direcţionării acestor beneficii către Ucraina, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vorbind la o conferinţă de presă după summitul european desfăşurat la Bruxelles.
Von der Leyen a spus că Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei. Ea a precizat că valoarea activelor suverane ruseşti îngheţate în UE este de 211 miliarde de euro. Acestea sunt în special active ale Băncii Centrale ruse, cea mai mare parte a lor fiind depozitate în Belgia.
Odată propunerea legislativă făcută de către Comisia Europeană, aceasta va trebui să treacă de testul de foc al Consiliului European, unde foarte multe state sunt rezervate în acest sens, orice atingere a depozitelor puse sub sancțiuni riscând să transmită un semnal puternic de neîncredere pentru sistemele bancare ale statelor respective.
 Russia, NATO - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Rusia
Rusia amenință cu urmărirea penală un ministru de Externe dintr-un stat NATO
Fluxul de știri
0