Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

În Moldova întreprinderile de stat vor avea un cod-model de guvernanță corporativă

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaȘedința guvernului
Ședința guvernului - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2023
Abonare
Realizarea proiectului menționat nu implică cheltuieli financiare publice și nu prevede modificarea sau abrogarea altor acte normative.
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În Moldova întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni vor avea un cod-model de guvernanță corporativă, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Rolul acestuia este implementarea celor mai bune practici de guvernanță corporativă, susține instituția.
Principalele scopuri ale documentului, sunt următoarele:
Asigurarea unui cadru adecvat, aferent guvernanței corporative – Codul de guvernanță corporativă stabilește un set complex de măsuri și reguli care să ghideze comportamentul companiilor de stat, în implementarea celor mai bune practici de guvernanță corporativă.
Reducerea riscului de corupție – Prin aprobarea și implementarea codului de guvernanță corporativă, care stabilește adoptarea unor politici și proceduri anticorupție, implementarea unui sistem de control intern și promovarea integrității în cadrul acestor companii de stat.
Transparență și responsabilitate– Codul de guvernanță corporativă stabilește responsabilitățile organelor de conducere și de control, standarde clare de raportare și dezvăluirea informațiilor de interes public. Astfel, acționarii/asociații și alte părți interesate sunt informați cu privire la activitățile și performanțele companiilor de stat, contribuind și la creșterea încrederii în aceste companii.
Îmbunătățirea performanțelor financiare – Prin implementarea unor practici de guvernanță corporativă solide, companiile de stat își pot îmbunătăți performanțele financiare.
Realizarea proiectului menționat nu implică cheltuieli financiare publice și nu prevede modificarea sau abrogarea altor acte normative.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Politică
Alexandru Tănase susține că deja e luată decizia cine va fi procuror general în Moldova
Fluxul de știri
0