Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova aseamănă cu Germania nazistă propunerea UE cu privire la opoziție rusă

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Abonare
Moscova a acuzat UE că s-a inspirat de la Germania nazistă, în contextul în care blocul analizează un plan de a emite „pașapoarte speciale de democrație” pentru activiștii ruși de opoziție.
BUCUREŞTI, 27 oct – Sputnik. Moscova a acuzat Uniunea Europeană că s-a inspirat de la Germania nazistă, în contextul în care blocul compus din cele 27 de ţări analizează un plan de a emite „pașapoarte speciale de democrație” pentru activiștii ruși de opoziție care urmăresc schimbarea regimului ţării.
Comentând un proiect recent de document pus în discuție, săptămâna aceasta, de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că blocul speră să se folosească de cetățeni ruși ca de„mici ajutoare”, făcând o paralelă cu politicile celui de-al Treilea Reich.
„Se știe că în anii ocupației naziste, persoanelor care doreau să coopereze cu administrația germană li s-a propus să semneze așa-numitul Volkslist, un document special care avea rolul de [pașaport]”, a spus Zaharova, adăugând că UE a propus în mod similar „pașapoarte pentru rușii buni”, relatează RT.
Proiectul de raport, redactat de europarlamentarul lituanian Andrius Kubilius, solicită blocului să adopte o nouă strategie de amploare pentru a determina o „schimbare a puterii în Rusia”, spunând că ar trebui să lucreze cu „forțele democratice” din țară și din afara țării pentru a răsturna actuala conducere și să instituie un „guvern de tranziție”.
Ca parte a acestui plan, blocul a sugerat un „pașaport pentru democrație” și „acorduri speciale pentru viză” pentru activiștii ruși ai opoziției care lucrează „în exil” din statele membre ale UE, propunând să reducă restricțiile de călătorie pentru rușii disidenți.
„Au planuri mari”, a continuat Zaharova, citând documentul de politică al UE. „Deținătorii de "pașapoarte pentru democrație" vor deveni coloana vertebrală a UE după "victoria Ucrainei și înfrângerea Rusiei", ceea ce va deschide o fereastră de oportunitate pentru transformarea Rusiei în "democrație"”.
Purtătoarea de cuvânt a menționat că, în conformitate cu legislația sovietică din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, semnarea Volklist germană a fost „calificată drept trădare” și a fost „judecată cu aplicarea deplină a legii”, solicitând legiuitorilor ruși să „elaboreze o posibilă reacție dacă Parlamentul European aprobă astfel de decizii”.
Uniunea Europeană a impus Rusiei sancțiuni dure după ce conflictul cu Ucraina a escaladat în februarie 2022, aprobând și o listă lungă de transferuri de arme către Kiev. Uniunea a menţionat că va continua aceste politici pe termen scurt, sperând într-o „victorie decisivă a Ucrainei”, care va deschide în cele din urmă calea către „schimbări politice fundamentale în Rusia”.
Fluxul de știri
0