Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Armele nucleare americane în Europa, o sursă de instabilitate în creştere

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Abonare
Rusia trebuie să reacționeze la amenințarea pe care o reprezintă armele nucleare americane staţionate în Europa, a declarat joi ministrul rus de Externe.
BUCUREŞTI, 27 oct – Sputnik. Rusia trebuie să reacționeze la amenințarea pe care o reprezintă armele nucleare americane staţionate în Europa, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuzând, în același timp, Occidentul că poartă un „război adevărat” deschis împotriva Moscovei.
Vorbind la un forum dedicat securității regiunii eurasiatice, în capitala Belarusului, Minsk, Lavrov a reiterat criticile Rusiei cu privire la planul NATO de partajare nucleară. Conform planului, o parte din arsenalul nuclear american este staționat în afara țării, fiind oferită pregătire aliaților cu privire la modul de desfășurare a armelor.
Acest aranjament creează „riscuri strategice sporite”, generează „o presiune extrem de destabilizatoare și ne obligă să recurgem la măsuri compensatorii pe fondul creșterii generale a amenințărilor reprezentate de NATO”, a avertizat Lavrov, citat de RT.
Se relatează că zeci de bombe nucleare americane sunt depozitate în Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia. Unele ţări care nu sunt gazdă, cum este Polonia, au primit instruire în utilizarea armelor, situaţie pe care Moscova o consideră o formă de proliferare nucleară.
Lavrov a acuzat ţările occidentale că duc „un [război] deschis, hibrid, dar oricum l-ați descrie, este un adevărat război”. Se asemenea, diplomatul a spus că Ucraina este instrumentul principal în mâinile Washingtonului și ale aliaților săi.
„Agresiunea occidentală împotriva Rusiei este doar o parte a unei cruciade... împotriva oricărui membru al comunității internaționale care ar manifesta independență și şi-ar apăra interesele naționale”, a adăugat Lavrov.
Cu toate acestea, echilibrul de putere se schimbă în defavoarea Occidentului, ceea ce oferă speranță pentru o arhitectură de securitate mai egală și mai eficientă în Eurasia, a adăugat Lavrov. El a menţionat că Moscova susţine întoarcerea la ideea unui spațiu de securitate indivizibil „de la Lisabona la Vladivostok” și este dispusă să discute acest lucru cu toate ţările din regiune.
„Dar, de data aceasta, trebuie să fie o discuție onestă, care să obțină rezultate practice, decât un slogan care să mascheze dorința urmăririi de politici egoiste”, a insistat Lavrov.
Toate statele trebuie să se angajeze să nu permită ca teritoriile lor să fie folosite pentru a „crea amenințări la adresa cuiva”, iar orice oportunitate „de a fi folosit un dictat de forță impus de către jucători din afara regiunii și continentului” trebuie eliminată, a declarat ministrul rus.
Diplomatul rus l-a salutat pe omologul său ungar, Peter Szijjarto, care participă la evenimentul de două zile din capitala Belarusului, spunând că reprezintă o țară care cunoaște valoarea suveranității naționale.
Majoritatea celorlalte națiuni din vestul Rusiei s-au supus politicii Washingtonului, iar Moscova nu vede în prezent sensul să discute cu acestea despre viziunea securității la nivelul întregului continent, a declarat Lavrov. Acest lucru se va schimba „dacă vor găsi puterea de a deveni independenți [și] a dobândi autonomie strategică”, a adăugat ministrul rus de Externe.
Fluxul de știri
0