Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată cine va beneficia de compensații la căldură în această iarnă

© Sputnik / Miroslav RotariÎncălzire
Încălzire - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Programul de compensații la energie „Ajutor la contor” va cuprinde anul acesta două tipuri de compensații.
CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Guvernul va acorda suport financiar în perioada rece a anului sub formă de plată monetară lunară și compensații în facturi, anunță serviciul de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).
Potrivit sursei oficiale, programul de compensații la energie „Ajutor la contor” va cuprinde anul acesta două tipuri de compensații:
compensație în factură la gaze naturale, energie termică și energie electrică și
o compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 lei.
Vor mai exista șapte categorii de vulnerabilitate energetică, iar ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat și integrat în programul de compensații, sub formă de plată monetară.
MMPS subliniază că prin modificările recente aprobate de govern va fi asigurată sporirea echității în acordarea compensațiilor în perioada rece a anului, prin țintirea mai bună a familiilor sărace, ajustarea mărimii compensațiilor în funcție de zona de reședință și tarifele la energie și introducerea unui punctaj suplimentar pentru gospodăriile care au în componență persoane cu dizabilități.
Familiile cu copii mici, de asemenea, vor putea beneficia de compensații mai mari, pentru că în cazul acestora, din venitului global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.
În sezonul rece 2023-2024, compensațiile la energie vor fi acordate doar gospodăriilor care se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Cetățenii se pot înregistra de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv. Cei care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare. Asistenții sociali și bibliotecarii vor oferi suport la înregistrare persoanelor care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale pentru a depune cererea online.
Irina Vlah - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2023
Politică
Irina Vlah o acuză pe Maia Sandu de fragmentarea și dezbinarea societății moldovenești
Fluxul de știri
0