Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria provoacă tensiuni în numele ”sancționării Rusiei”

© Sputnik / Rodion ProcaDrapelele Bulgariei și Republicii Moldova
Drapelele Bulgariei și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul pro-UE de la Sofia provoacă tensiuni cu statele din vecini din dorința de a „sancționa” Federația Rusă. Suprataxarea gazelor naturale ce tranzitează Bulgaria, irită statele vecine.
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Cotizația energetică de 20 de euro pentru fiecare MWh de gaz rusesc importat în Bulgaria sau transportat pe teritoriul ei este în vigoare din 13 octombrie 2023. Operatorii rețelelor de transport și distribuție a gazelor trebuie să declare lunar aceste cantități și să plătească sumele până la data de 14 a lunii următoare.
Acest lucru afectează toate statele ce beneficiază de gazele naturale ce trec prin Turkish Stream. Inclusiv România este parțial afectată. Dar destinația finală a gazelor, Austria, este, se pare, ”ținta” vizată de bulgari, Viena fiind principala opoziție la aderarea Bulgariei la Schengen.
Serbia și Ungaria s-au plâns deja împotriva taxei, explicând că asta va scumpi pentru ele livrările de gaz rusesc. Celelalte state nu au comentat încă decizia bulgară.
În schimb, președintele bulgar Rumen Radev și-a exprimat temerea că Bulgartransgaz s-ar putea să nu poată colecta această taxă de la compania rusă și va da faliment.
Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2023
Internațional
Slovacia închide robinetul pentru Zelenski
Fluxul de știri
0