România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Serviciul secret al armatei române vrea autonomie

CC BY-SA 2.0 / Lorie Shaull / SpionSpion. Poză simbol
Spion. Poză simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2023
Abonare
Se umple România de spioni. Serviciul de informații din cadrul armatei, Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) dorește autonomie și dreptul de a acționa în cadrul societății românești.
BUCUREȘTI, 26 oct -Sputnik. Ministerul Apărării Naționale din România vrea propriul său serviciu secret autonom, cu drept de a face afaceri, de a înființa societăți comerciale și de a beneficia de buget suplimentar autonom.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat un proiect de lege care vizează transformarea Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA, spionajul militar) într-un serviciu secret cu personalitate juridică.
Proiectul prevede că DGIA va rămâne în subordinea ministrului Apărării, dar pe lângă finanțarea de la buget va putea atrage fonduri din ”alte surse legal constituite”, ceea ce înseamnă că va putea înființa societăți comerciale la care să fie acționar, dat fiind că va avea personalitate juridică.
În plus, proiectul prevede că apariția a trei noi posturi de conducere: un prim-adjunct și doi adjuncți ai directorului general.
O altă noutate din proiectul de lege este că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea angaja personal civil. Această prevedere are ca scop atragerea de personal civil specializat în IT, dat fiind că noua lege prevede responsabilități clare ale DGIA în domeniile securității și apărării cibernetice.
O altă noutate este și modul de demitere a directorului general al DGIA. Dacă în actuala lege era prevăzut doar faptul că directorul general e numit de ministrul Apărării, proiectul prevede că ministrul Apărării îl numește și îl și demite pe directorul spionajului militar. Ca și în actuala lege, pentru numire e nevoie de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Fluxul de știri
0