România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Orizont gri pentru economia românească

© Sputnik / Miroslav RotariRoni
Roni - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Scade și încrederea în capacitatea economiei românești de a trece cu bine prin criza economică. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA Institute a scăzut România cu 0,5 puncte în luna septembrie.
BUCUREȘTI, 26 oct -Sputnik. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut uşor în luna septembrie, cu 0,5 puncte, la valoarea de 47,4 puncte, transmite filiala românească a prestigiosului institut.
Această situaţie a fost efectul scăderii componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 6,86%.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 53% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora, în timp ce 42% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.
De asemenea, 73% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.
Potrivit sursei citate, valoarea medie a anticipaţiilor deficitului bugetului de stat pentru acest an este de 5,8%. Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.
Fluxul de știri
0