Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Noi reguli la primirea cetățeniei: detalii privind obținerea pașaportului rusesc

© Sputnik / Miroslav RotariПаспорт РФ
Паспорт РФ  - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2023
Abonare
Legea actualizată cu privire la cetățenie va înlocui actul juridic cu aceeași denumire, care este aplicat de mai bine de douăzeci de ani.
CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik, Mihail Vorobiov. Noua Lege federală din 28 aprilie 2023 nr. 138-FZ „Cu privire la cetățenia Federației Ruse” intră în vigoare pe 26 octombrie 2023. Sputnik a clarificat la ce schimbări trebuie să se aștepte cei care doresc să obțină pașaportul rusesc și ce motive pot duce la suspendarea cetățeniei Federației Ruse.

Cine obține cel mai des pașapoarte ale Federației Ruse?

© SputnikГраждане каких стран чаще всего получают паспорт РФ
Граждане каких стран чаще всего получают паспорт РФ - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2023
Граждане каких стран чаще всего получают паспорт РФ
În 2022, potrivit datelor MAI al Federației Ruse, au obținut cetățenia Rusiei 691 de mii de străini.Cei mai activi la primirea pașapoartelor rusești au fost cetățenii Ucrainei - 43% din numărul total de documente ale Federației Ruse emise în această perioadă. Pe locul doi după numărul de noi cetățeni ruși au fost atunci originarii din Tadjikistan (25%).
În prima jumătate a anului 2023, au primit pașapoarte rusești 205 mii de cetățeni străini.Comparativ cu cele două semestre precedente, s-a redus considerabil numărul de pașapoarte rusești eliberate cetățenilor Ucrainei, în timp ce indicatorii pentru alte țări nu s-au modificat semnificativ.
Potrivit noilor reguli, pentru obținerea cetățenie ruse va fi nevoie nu numai de cunoașterea limbii ruse (până acum aceste cunoștințe erau verificate prin intermediul unui test special), ci și a istoriei Rusiei, precum și a bazelor legislației țării.Însă nu este specificat cum vor trebui confirmate aceste cunoștințe.

Procedura simplificata

A fost supusă modificărilor lista persoanelor care au dreptul la obținerea cetățeniei ruse prin procedură simplificată.În ea au fost incluși cei care au absolvit cu mențiune instituțiile de învățământ superior rusești. De asemenea, și cei care au rude pe linie ascendentă directă care au locuit permanent pe teritoriul ce a aparținut Imperiului Rus sau URSS în cadrul graniței de stat a Federației Ruse.
Noua lege exclude posibilitatea de a obține cetățenia prin procedură simplificată pentru investiții și activitate antreprenorială, i-a relatat reporterului Sputnik profesorul departamentului drept internațional și public al Universității Financiare de pe lângă Guvernul Federației Ruse Mihail Gațko.
Anterior exista posibilitatea obținerii pașaportului prin procedură simplificată dacă persoana era căsătorită cu un cetățean al Federației Ruse de cel puțin trei ani.În noile reguli, criteriul privind durata căsătoriei a fost eliminat, dar a apărut condiția obligatorie privind existența unui copil comun.După cum este menționat pe siteul Kremlinului, această măsură a fost luată pentru excluderea practicii încheierii unor căsătorii fictive.
Conform noilor reguli, cetățenia poate fi obținută prin procedură simplificată dacă pretendentul are un copil care este cetățean al Federației Ruse. Și nu contează câți ani are acesta.Anterior era nevoie ca persoana să atingă mai întâi vârsta majoratului.
Ca și până acum, copilul unor cetățeni străini născut în Federația Rusă poate deveni cetățean al Rusiei în cazul în care nu a primit cetățenia altui stat prin naștere.„Însă acum copilul născut pe o navă maritimă sau aeriană, care are apartenența națională a Federației Ruse și nu a dobândit cetățenia unui stat străin prin naștere, primește pașaportul rusesc chiar dacă părinții săi nu sunt cetățeni ai Federației Ruse”, a adăugat în discuția cu reporterul Sputnik membrul Asociației Juriștilor din Rusia Anastasia Gromakova.
Anterior, puteau obține cetățenia rusă prin procedură simplificată cetățenii URSS care s-au născut pe teritoriul RSFSR.Potrivit noii legi, această posibilitate o au care s-au născut în RSFSR, dar și cei care au locuit permanent acolo.

Încetarea cetățeniei

Procedură de anulare a deciziei privind dobândirea cetățeniei nu mai există.Acesta a fost înlocuit cu încetarea cetățeniei.
Lista infracțiunilor care constituie motiv pentru încetarea cetățeniei s-a mărit de aproape patru ori, de la 18 la 64 de articole din codul penal, a relatat Mihail Gațko.Potrivit acestuia, lista infracţiunilor dublează faptele indicate în legea anterioară cu privire la cetăţenie.Printre acestea sunt terorismul, luarea de ostatici, organizarea formațiunilor armate ilegale, luarea prin violentă a puterii și atentarea la viața unui om de stat, atacul asupra persoanelor sau instituțiilor care se bucură de protecție internațională, rebeliunea armată și sabotajul.
Conform inovațiilor, încetarea cetățeniei se va produce de asemenea pentru:
• difuzarea de informații false despre Forțele Armate ale Federației Ruse și discreditarea armatei ruse;
• îndemnuri la impunerea sancțiunilor și la declanșarea unui război de agresiune;
• apeluri publice la realizarea activităților extremiste;
• atentarea la încălcarea integrității teritoriale a Rusiei;
• dezertare;
• eschivarea de la serviciul militar și îndeplinirea atribuțiilor sale;
• spionaj și trădare de stat;
• divulgarea secretului de stat;
• infracţiuni contra integrităţii sexuale;
• acţiuni legate de traficul ilegal de droguri şi arme;
• organizarea unei comunităţi criminale.
„În afară de aceasta, încetarea cetățeniei ruse este prevăzută pentru neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de legea privind agenții străini, pentru participarea la o organizație neguvernamentală străină sau internațională indezirabilă, precum și pentru încălcarea procedurii stabilite privind organizarea sau desfășurarea unei adunări, miting, demonstrație, procesiune sau pichetare, dacă această faptă a fost comis în mod repetat”, a adăugat Mihail Gațko.
Prin urmare, nu putem spune dacă obținerea pașaportului rusesc a devenit mai ușoară sau mai dificilă, nu s-au produs schimbări fundamentale, consideră profesorul RANEPA Serghei Andreițo.
„Trebuie să așteptăm primele câteva luni și să vedem ce ordine ale MAI vor apărea, cum se va dezvolta practica de aplicare a legii, vor exista oare anumite hotărâri judecătorești.Acum poate fi apreciat doar textul, iar realizarea legii va putea fi apreciată după Anul Nou”, a explicat expertul.
Fluxul de știri
0