Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fico: Slovacia nu va acorda ajutor militar Ucrainei

© AP Photo / Petr David JosekРоберт Фицо
Роберт Фицо - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2023
Abonare
Bratislava nu va acorda ajutor militar Ucrainei, a declarat noul premier al Slovaciei.
CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Slovacia nu va oferi ajutor militar Ucrainei, a declarat noul prim-ministru al Republicii Slovace, Robert Fico, la întâlnirea cu deputații.
"Noi susținem acordarea ajutorului umanitar și civil pentru Ucraina - aceasta va fi politica oficială a guvernului meu. Nu vom livra Ucrainei nici un fel de armamente", a spus el.
În același timp, premierul a adăugat că Uniunea Europeană, care joacă acum rolul de furnizor de arme pentru Kiev, ar trebui să se transforme și ea într-un factor de pace.
Fico a menționat că se pronunță pentru încetarea ostilităților și că îi este indiferent conform cărui plan de pace se va pune capăt acestora. Însă el a subliniat că Rusia și SUA trebuie să se înțeleagă în această privință, deoarece „ucrainenii nu joacă niciun rol aici”.
Premierul s-a referit și la poziția neconstructivă a lui Vladimir Zelenski.
„Eu nu susțin nici un fel de planuri ale lui Zelenski, pentru că ele sunt absolut nerealiste din punctul de vedere al condițiilor care sunt înaintate”, a precizat Fico.
În ajun, politicianul a devenit oficial prim-ministru al Slovaciei.
Anterior, Fico a criticat de nenumărate ori fostele autorități ale țării pentru sprijinul acordat Ucrainei.Livrările de armamente, în opinia lui, duc la moartea oamenilor și nu face decât să prelungească conflictul, darn nu să contribuie la soluționarea acestuia. De aceea el a promis că va opri ajutorul militar acordat Kievului din partea Bratislavei.
Potrivit politicianului, din cauza transmiterii tehnicii militare către FAU, armata Slovaciei a ajuns într-o stare deplorabilă.
În afară de aceasta, el a vorbit despre imposibilitatea aderării Ucrainei la NATO, deoarece acest lucru contravine intereselor de stat ale țării și ar putea implica Bratislava și alte țări UE într-un conflict cu Rusia.
În același timp, Fico a negat că ar avea viziuni prorusești, explicându-și poziția prin interesele Slovaciei
Fluxul de știri
0