Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA are nevoie de bani și estul Europei îi plătește

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2023
Abonare
Cum SUA are nevoie de bani, își pune clienții la cumpărături. Iar clienții sunt, în principal, statele din ”flancul estic” al NATO. România se pregătește să facă cea mai scumpă achiziție din istoria armatei române. De la americani.
BUCUREȘTI, 25 oct -Sputnik. Cum era de așteptat în România tot timpul sunt bani pentru arme, niciodată pentru infrastructură, educație și cultură. 6,5 miliade de dolari, fără TVA, va costa pe români achiziția a 32 de avioane din generația F-35.
Comisiile de apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate cumpărarea a 32 de avioane F-35. Cea mai scumpă achiziție din istoria armatei române ajunge la 6,5 miliarde de dolari fără TVA. Polonia a plătit 4,2 miliarde pentru același număr de avioane.
Dar nu doar România își permite cumpărături de la americani. Micuța țară baltică, Lituania, scoate și ea 100 de milioane de dolari pentru cumpărături.
Lituania intenţionează să cumpere din Statele Unite 36 de rachete aer-aer AIM-120C-8 AMRAAM, a anunţat Ministerul Apărării de la Vilnius, transmite miercuri dpa, citată de Agerpres.
Autorităţile americane au confirmat planurile de vânzare a rachetelor şi echipamentelor aferente în valoare de 100 de milioane de dolari, care vor completa sistemele de apărare aeriană NASAMS ale republicii baltice.
Ministrul apărării lituanian, Arvydas Anusauskas, a dat asigurări că achiziţia va „îmbunătăţi capacitatea Forţelor armate lituaniene de a executa misiuni de apărare”.
Fluxul de știri
0