Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Republica Moldova ar putea avea europarlamentari

© Sputnik / OsmatescoПроевропейский митинг в Кишиневе
Проевропейский митинг в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2023
Abonare
Roberta Metsola, președintele Parlamentului European a propus ca parlamentari din Republica Moldova și Ucraina să fie acreditați ca ”observatori” în cadrul Parlamentului European.
BUCUREȘTI, 25 oct -Sputnik. Cât timp cele două state est-europene așteaptă să vadă dacă UE va deschide oficial negocierile, acestea având doar statutul de țări candidate, președintele Parlamentului European crede că este loc de un pas în plus: cooptarea ca observatori a unor parlamentari de la Chișinău și Kiev.
În ceea ce privește potențialii membri observatori ai Parlamentului European, ea a spus că va trebui să țină legătura cu grupurile politice ale Parlamentului și să ia în considerare posibilitatea de a face aceeași ofertă celor șase țări candidate din Balcanii de Vest care așteaptă, de asemenea, să adere la UE.
Eurodeputații observatori pentru Ucraina și Moldova nu ar avea drept de vot și ar fi nominalizați și nu aleși, dar ar avea locuri în cadrul instituției, care, în orice caz, va crește de la 705 la 720 de membri după alegerile europene din iunie 2024. „Va trebui să vedem când se va întâmpla acest lucru, în ce moment devin ei eligibili pentru asta”, a spus Metsola.
Conform regulilor Parlamentului, doar atunci când un tratat de aderare formal este semnat, deputații observatori își pot ocupa locurile, ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea fi încă la câțiva ani distanță.
Fluxul de știri
0