România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Guvernul român adoptă noi măsuri de austeritat

© Photo : Guvernul RomânieiMarcel Ciolacu
Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2023
Abonare
Guvernul pregătește noi măsuri de austeritate care vor fi adoptate chiar săptămâna aceasta.
BUCUREȘTI, 25 oct - Sputnik. Noua ordonanță prevede că, până la sfârșitul anului, instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice.
De asemenea, instituțiile publice nu mai pot cumpăra mobilier, și nici materiale pentru întreținere. Nu pot face reparații curente, nu pot cumpăra cărți sau servicii de consultanță.
Primăriile nu mai au voie să plătească lucrări și servicii de interes public local.
De asemenea, Guvernul ia de la bugetul de stat inclusiv sumele destinate burselor cuvenite elevilor rămase neutilizate.
Marcel Boloș a explicat de ce este nevoie urgentă de adoptare a unor astfel de măsuri și care vor fi românii afectați.
”Cheltuielile acestea care se fac pe sfârșit de an, așa cum reiese și din proiectul de ordonanță de urgență, sunt limitate la nivelul mediei de pe parcursul anului. Deci nu sunt interzise în totalitate aceste tipuri de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor ci se păstrează nivelul de plăți din cursul anului calendaristic, nivelul mediu de plăți din anul calendaristic”, a spus ministrul.
”De la cheltuielile de natura furnitorilor de birou până la ceea ce înseamnă partea de alte cheltuieli pentru reparații curente, cu mențiunea că, dacă vor exista situații excepționale, prin memorandum, Guvernul va putea aproba limite care să fie peste valoarea acestei medii, dar numai în cazuri bine justificate, pentru că dorim în continuare să ne păstrăm angajamentele față de Comisie și să nu riscăm blocarea investițiilor europene”, a adăugat Marcel Boloș.
Fluxul de știri
0