Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Austria consideră că extinderea zonei Schengen este imposibilă

© AFP 2024 / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDENControl pașapoarte
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2023
Abonare
Cancelarul austriac: Sistemul Schengen nu îndeplinește în prezent propriile cerințe
CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Extinderea zonei Schengen este în prezent imposibilă, aceasta este poziția clară a Austriei, a declarat cancelarul Republicii Karl Nehammer, subliniind că această poziție este legată de problema securității și nu este îndreptată împotriva Bulgariei sau României."
"Desigur, subiectul întâlnirii de astăzi a fost și problema extinderii Schengen. Austria are aici o poziție clară, conform căreia extinderea zonei Schengen este în prezent imposibilă. Și aș dori să subliniez că această poziție nu este îndreptată împotriva Bulgaria sau România. Aceasta este o poziție de securitate pentru că avem provocări mari în spațiul Schengen”, a declarat Nehammer reporterilor în urma negocierilor bilaterale cu premierul bulgar Nikolai Denkov , care a sosit marți la Viena .
Potrivit cancelarului, sistemul Schengen este în prezent „rupt”. "Unsprezece state membre Schengen efectuează acum controale bilaterale la frontieră. Cred că este, de asemenea, important pentru bulgari să știe că, deși Austria face parte din Schengen, austriecii, de exemplu, sunt controlați atunci când trec granița austro-germană", a spus Nehammer.
El a adăugat că acum există o situație în care tot mai mulți membri UE introduc controale la frontieră. "Avem în prezent un sistem Schengen care nu îndeplinește propriile cerințe. Schengen este atunci când nu sunt necesare controale la frontierele interne", a spus cancelarul, adăugând că este necesară îmbunătățirea securității frontierelor externe ale UE și accelerarea procedurilor. dar deocamdată, potrivit lui, acest lucru nu se întâmplă.
Anterior, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas , făcând declarații comune după summitul trilateral Grecia-Bulgaria-România de la Varna , s-a exprimat în favoarea aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an.
Consiliul Uniunii Europene de la nivelul șefilor Ministerului Afacerilor Interne din decembrie 2022 a convenit asupra aderării Croației la Schengen, dar a amânat decizii privind Bulgaria și România. Viena a blocat admiterea Bulgariei și României în zona Schengen, invocând eforturile slabe ale ambelor țări pentru a contracara migrația ilegală pe teritoriul lor. Decizia Vienei a atras anterior critici dure în Bulgaria și România.
Fluxul de știri
0