Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Acordul cerealier 2.0: ce au convenit Moscova și Beijingul fără de Kiev și ONU

© Sputnik / Miroslav RotariCereale
Cereale - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2023
Abonare
Rusia va căpăta perspective uriașe pentru export și îi va înlocui complet Chinei cerealele ucrainene, iar acordurile ambițioase dintre cele două țări pot contribui la stabilizarea pieței alimentare mondiale.
Autor Vadim Pavlov
Compania rusească de producție și export EPT (parte a grupului de companii Noul Coridor Cerealier Terestru, NSGC) și corporația de stat chineză China Chengtong International, Ltd, au încheiat în cadrul forumului „O centură, o cale”, desfășurat săptămâna trecută la Beijing, un contract general de livrare a cerealelor.
În cadrul acordului, în China vor fi livrate în timp de 12 ani 70 de milioane de tone de cereale, leguminoase și culturi oleaginoase, produse pe teritoriul Uralului, Siberiei și Orientului Îndepărtat. Valoarea contractului este de aproximativ 2,5 trilioane de ruble. (26,52 miliarde dolari).
Potrivit liderului inițiativei NSGC, Karen Ovsepian, datorită ”Terminalului cerealier Transbaikal”, noul acord va permite creșterea exportului de cereale rusești în China până la 8 milioane de tone, iar în viitor – din contul construcţiei noii infrastructuri – și până la 16 milioane de tone.

Ce este ”Noul Coridor Cerealier Terestru Rusia - China”?

Proiectul creării noului coridor este realizat din 2011, ca parte a conceptului de conectare a UEEA și ”Centurii Economice a Drumului Mătăsii”.
Exporturile de cereale în cadrul inițiativei NCGC se bazează pe trei direcții: China, Asia Centrală și Orientul Mijlociu. În aceste regiuni este preconizat exportul de soia, rapiță, orz, in, grâu, porumb, floarea soarelui și ovăz din Siberia.
Pentru a organiza depozitarea cerealelor în scopul expedierii ulterioare pentru export, pe teritoriile Uralului, Siberiei și Orientului Îndepărtat este creată o rețea de 7 elevatoare liniare.
Transbordarea cerealelor este organizată la primul terminal feroviar din lume de cereale cu ciclu complet din Zabaikalsk. Exportul cerealelor siberiene prin acesta este rentabil datorită costurilor logistice mai mici (cu 35%, conform declarației companiei operator a terminalului) din contul distanței scurte de transport (2,3 mii km față de 5 mii km până la porturile de la Marea Neagră și 4,4 mii km – până la cele din Orientul Îndepărtat) și lipsa transbordării portuare.
Potrivit unor date din surse deschise, timpul de transportare a cerealelor siberiene în China se va reduce acum de la câteva luni până la câteva săptămâni.

Vara aceasta, terminalul a început livrările regulate către China.

După cum a relatat pentru TASS Karen Ovsepian, la sfârșitul lui noiembrie-începutul lui decembrie, la întâlnirea șefilor de guvern ai Federației Ruse și Republicii Populare Chineze, este planificată semnarea acordului interstatal cu privire la „Noul Coridor Cerealier Terestru”, care va marca lansarea completă a inițiativei cerealiere. Acest acord, potrivit lui, va contribui la creșterea producției de cereale în districtele federale Orientul Îndepărtat, Ural și Siberia, precum și la creșterea exporturilor pe piața chineză.

Problemele fac loc perspectivelor

Exporturile rusești de cereale către China se confruntă de mulți ani cu probleme, din care motiv acestea sunt încă la un nivel foarte redus.
Prima interdicție la livrarea grâului din Rusia (pe atunci URSS) a fost impusă în 1976. Iar în 1997 a fost confirmată. Motivul era infectarea grâului rusesc cu o boală cauzată de ciupercă.
Din 2006 au fost purtate negocieri privind ridicarea restricțiilor, dar abia în 2015 Beijingul a permis furnizarea de grâu din patru regiuni vest-siberiene ale Federației Ruse (regiunile Novosibirsk și Omsk, ţinuturile Krasnoiarsk și Altai). În 2018 – din alte trei regiuni rusești (Celiabinsk, Amur și Kurgan). Începând cu 24 februarie 2022, China a permis în sfârșit importul pentru tot grâu rusesc.

Situația este similară în China şi cu alte tipuri de producție cerealieră rusească.

Ridicarea restricțiilor, așa cum era de așteptat, contribuie la creșterea rapidă a exportului rusesc. Astfel, în acest an Federația Rusă demonstrează din nou volume record ale livrărilor de produse cerealiere către China, iar față de 2014 acestea au şi crescut de 27 de ori.
Potrivit datelor ”Rosselhoznadzor”, China este cel mai mare consumator și importator de cereale din lume - peste 450 de milioane de tone și, respectiv, aproximativ 40 de milioane de tone pe an. În același timp, ponderea Rusiei este mizeră, iar potențialul nerealizat al exporturilor rusești de cereale către China este enorm.
În ciuda ridicării unui şir de restricții, exportul de cereale siberiene în China este încă încătuşat de probleme logistice. Ţinând cont de faptul că cerealele trebuiau livrate pe mare către China aparent vecină (iar porturile erau departe), Rusia nu avea niciun fel de avantaje față de furnizorii din Canada, SUA și Australia.
Dimpotrivă, pentru țările situate pe alte continente distanța de transportare era chiar mai mică, motiv pentru care Rusia, vecină cu China, pierdea adesea în concurența pentru o piață atât de mare de realizare a producției sale.
Dezvoltarea coridorului feroviar prin Zabaikalsk poate influența această situație. Deschiderea accesului pentru cerealele excedentare din regiunile siberiene pe piața chineză, împreună cu dezvoltarea infrastructurii (nu numai prin Zabaikalsk, ci și din contul altor proiecte de infrastructură în Orientul Îndepărtat) trebuie să contribuie la creșterea producției de cereale în regiunile de est ale Rusiei și sporirea semnificativă a volumului livrărilor de aceste produse către China.
În felul acesta, contractul încheiat la Beijing este în stare să scoată producătorii de cereale siberieni din „blocajul” de mai mulţi ani, prin îmbunătățirea logisticii și atingerea unui acord privind vânzarea produselor cultivate în Siberia către China.

Este important de menţionat și componenta politică a noului acord.

În timp ce Occidentul continuă să insiste asupra reluării „acordului cerealier”, pune presiune asupra țărilor prietenoase Rusiei pentru „ocolirea sancțiunilor”, introduce plafoane de preț și copleșește Moscova cu tot felul de restricții, la cel mai mare forum chinez cu participarea liderilor Federației Ruse și RPC are loc semnarea celui mai mare acord cerealier între cele două țări.
Și acest lucru se întâmplă pe fundalul ridicării restricțiilor de durată ale Chinei în privinţa producţiei cerealiere rusești.
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2023
Internațional
Sportivii ruși au obţinut cele mai multe medalii la Jocurile BRICS
Fluxul de știri
0