Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sursa: Kievul folosește moaștele sfinților ca monedă de schimb

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2023
Abonare
Bazilica: Planul Kievului de a schimba moaștele sfinților din Lavră cu trupul lui Mazepa a fost confirmat
BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Confirmarea informațiilor despre transferul moaștelor Sfintei Teodora de Sikhlinskaya de către Ucraina către România în schimbul rămășițelor hatmanilor ucraineni Ivan Mazepa și Pylyp Orlik ar fi o dovadă că sanctuarele pentru regimul de la Kiev sunt doar o monedă de schimb pentru realizarea obiective profund străine de religie și credință, a declarat pentru RIA Novosti o sursă din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Anterior, pe site-ul Cabinetului de Miniștri ucrainean a apărut o declarație din partea premierului Ucrainei Denis Shmygal și a prim-ministrului României Marcel Ciolacu despre importanța lucrării de găsire a relicvelor venerabilei Teodora de la Sikhlinskaya în Ucraina. și mormintele a doi hatmani ucraineni - Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk - în România. Agenția de presă a Bisericii Ortodoxe Române, basilica.ro, a declarat atunci că Ucraina este gata să transfere în România moaștele Sfintei Teodora, transferate în secolul al XIX-lea în Lavra Pechersk din Kiev, în schimbul rămășițelor „eroilor naționali."
„S-a spus deja de mai multe ori că veneratele relicve ale sfinților nu sunt pentru autoritățile ucrainene nimic altceva decât o monedă de schimb în realizarea scopurilor lor politice. Dacă această informație se confirmă, atunci, din păcate, există tocmai o astfel de situație când, pentru a-și atinge scopurile de moment, profund străine de religii, scopuri profund străine de Ortodoxie, autoritățile ucrainene sunt gata să folosească relicvele ca un fel de bun material pentru schimburi, schimburi și comerț.” , a spus interlocutorul agenției.
Venerabila Teodora de la Sikhlovskaya (mijlocul secolului al XVII-lea – începutul secolului al XVIII-lea) s-a născut în Moldova și a ascetizat în pădurile Sikhlov din munții din centrul României. Moaștele ei se aflau în mănăstirea Sikhlin, situată lângă peștera în care a murit. După războiul ruso-turc din 1828-1829, când aceste pământuri erau sub controlul Imperiului Rus , relicvele ei au fost transferate în Lavra Pechersk din Kiev. În iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o pe Sfânta Teodora și a stabilit sărbătorirea pomenirii ei la 20 august (7 august, în stil vechi), în această zi fiind pomenită în Biserica Ortodoxă Rusă din 2018.
Scriitorul Yan Taksyur, care a fost eliberat anterior dintr-o închisoare ucraineană, a declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema persecuției Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) că unele icoane și artefacte au fost îndepărtate din Lavra Pechersk de la Kiev de către regimul de la Kiev. Serviciul de Informații Externe din Rusia a mai raportat că s-a ajuns la un acord între Kiev și UNESCO pentru a elimina obiectele de valoare creștine din Lavra Pechersk din Kiev, inclusiv relicvele sfinților, și pentru a le transfera în țările occidentale.
Fluxul de știri
0