Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Serbiei: Obiectivul marilor puteri este recunoașterea independenței Kosovo

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaAleksandar Vucic
Aleksandar Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2023
Abonare
Aleksandar Vučić a declarat că discuția cu marile puteri e „grea” și că „cele mai puternice țări din Uniunea Europeană și SUA au recunoscut independența Kosovo” și că „singurul lor obiectiv strategic este ca Serbia să recunoască independența Kosovo”.
CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik, Marius Holdeanu. „În esență, politica lor în relațiile cu Serbia, constă în faptul că Pristina are întotdeauna avantaj, pentru că 22 din cele 27 de state UE au recunoscut independența Kosovo, inclusiv SUA. Este clar cum stau lucrurile”, a declarat Vučić.
Referindu-se la conflictul de la Banjska, Vučić a spus că „din punct de vedere tactic, a fost un dezastru”, cu „consecințe catastrofale asupra Serbiei multe săptămâni și luni înainte”. „Cred că vom reuși să găsim o soluție pentru ca Serbia să continue pe calea cea bună, cu mari succese în economie și construirea infrastructurii, cu îmbunătățirea sistemului de sănătate, dar, în același timp, cu apărarea intereselor naționale” – a declarat Vučić. Amintim că la 21 octombrie, Vučić s-a întâlnit cu emisarul special al UE pentru dialogul Belgrad Pristina, Miroslav Lajčak, reprezentanții președinților SUA, Franței și Germaniei și reprezentantul premierului Italiei – Gabriel Escobar, Emanuel Bonne, Jens Plettner, Alessandro Cattaneo.
„Pentru ei, Kosovo este stat independent… Noi trebuie să înțelegem modul în care văd ei realitatea” – a declarat Vučić, adăugând că nici SUA, nici Germania nu își vor modifica poziția față de Kosovo. „Nu-și vor schimba poziția, dimpotrivă, vor fi și mai vehemenți pentru a demonstra că nu au greșit” – a declarat Vučić, adăugând că la 26 și 27 octombrie va merge la Bruxelles, unde „va fi luptă”.
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2023
Internațional
Kremlinul: SUA nu sunt capabile să construiască o nouă ordone mondială
Fluxul de știri
0