Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina va pregăti un plan de reformă pentru a primi asistență suplimentară din partea UE

© Sputnik / Evgenya NovozheninaKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2023
Abonare
Ucraina va pregăti un plan de reformă pentru a primi 50 de miliarde de euro de la UE
BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Ucraina intenţionează să pregătească un plan de reformă şi dezvoltare pe patru ani până în decembrie pentru a primi asistenţă din partea Uniunii Europene în valoare de circa 50 de miliarde de euro, a declarat viceministrul Economiei al Ucrainei Alexey Sobolev.
În iunie, Bloomberg, citând surse informate, a raportat că Uniunea Europeană pregătește un pachet de asistență financiară pentru Ucraina în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro.
"Acesta este doar o parte din ceea ce va face guvernul. Dar principalul. Suntem în consultare constantă cu Parlamentul European , sperăm că vom aproba prima versiune a planului în prima săptămână a lunii noiembrie. Lucrăm la el deja a treia lună, așa că trebuie să avem o primă versiune”, a spus Sobolev pe canalul Rada TV.
„Versiunea finală a planului va fi cândva în decembrie”, a adăugat el.
Bloomberg a mai raportat că CE dorește să evite un instrument împovărător de redresare pentru Ucraina și va oferi asistență sub formă de granturi, împrumuturi concesionale și garanții. Planul ar trebui să fie finanțat prin contribuții din partea statelor membre, mai degrabă decât prin împrumuturi pe piață. După cum au declarat agenției surse, pachetul este destinat să combine asistența care vizează plata salariilor, pensiilor și finanțarea unor servicii guvernamentale cu costurile asociate refacerii infrastructurii de bază.
Anterior, Ministerul Finanțelor al Ucrainei a raportat că în ultimele 9 luni, cheltuielile pentru nevoile militare au depășit 34 de miliarde de dolari, însumând aproape 60% din cheltuielile bugetului de stat.
Anterior, prim-ministrul Ucrainei Denis Shmygal a raportat că guvernul a adoptat un proiect de buget pentru 2024 cu cheltuieli militare record de 45,6 miliarde de dolari, ceea ce depășește suma cheltuielilor pentru sfera socială, medicină și educație. Ministerul de Finanțe al Ucrainei a raportat că proiectul de buget al Ucrainei pentru 2024 prevede cheltuieli pentru securitate și apărare la un nivel de peste 48 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 23% din PIB.
Fluxul de știri
0