Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fermierii moldoveni au cerut introducerea stării de urgență în agricultură

© Sputnik / Rodion ProcaПротест фермеров в центре Кишинева, 22.06.2023
Протест фермеров в центре Кишинева, 22.06.2023 - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2023
Abonare
Mirzenco: Fermierii moldoveni cer introducerea stării de urgență în agricultură
CHIȘINĂU, 22 octombrie – Sputnik. Producătorii agricoli moldoveni insistă asupra introducerii stării de urgență în sectorul agricol din cauza problemelor cu rambursarea creditelor, a declarat Vasili Mirzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, în urma rezultatelor Congresului Republican al Agrarilor.
"În fiecare zi primim apeluri de la fermieri ale căror proprietăți au fost confiscate de bănci, furnizori și creditori, alții chiar își pierd casele. Continuăm să cerem introducerea stării de urgență în sectorul agricol pentru a elibera fermierii de răspunderea față de creditori și întârzie rambursarea împrumutului”, a spus el.
Peste 600 de fermieri s-au adunat la congresul de la Chişinău . Subiectele centrale au fost problemele asociate cu rambursarea împrumuturilor din cauza eșecului recoltei și lipsei de sprijin din partea autorităților. În urma congresului, fermierii au adoptat o rezoluție în care cer inițierea unei proceduri de recunoaștere a insolvenței fermierilor. În plus, ei doresc să realizeze finanțarea schemelor de plată directă la hectar, după exemplul Uniunii Europene, și elaborarea unei legi care să reglementeze crearea unui Fond de Garantare a Creditelor Agricole.
Totodată, producătorii agricoli au subliniat că dacă reclamațiile nu vor fi satisfăcute în următoarele șapte zile, vor ieși la proteste, inclusiv cu utilaje agricole.
În iunie au avut loc deja proteste, la care fermierii au încercat să atragă atenția autorităților. Aceștia au susținut o reducere a TVA-ului la cereale, au cerut restricții la importurile de cereale din Ucraina și au dorit acces la fonduri europene pentru sectorul agricol și o creștere a Fondului Național de Dezvoltare Agricolă și au insistat, de asemenea, asupra compensațiilor. După o serie de greve, inclusiv retragerea utilajelor agricole la Chișinău, guvernul a promis că va rezolva unele probleme, iar fermierii au anunțat o pauză până la 1 august. La sfârșitul verii s-au întâlnit din nou cu autoritățile, dar au fost nemulțumiți de măsurile de asistență propuse.
Fluxul de știri
0