Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina a interzis Biserica din care fac parte şi românii

© Sputnik / Evgeny Kotenko / Accesați arhiva multimediaНовоизбранный предстоятель Украинской православной церкви Московского патриархата митрополит Онуфрий на церемонии интронизации в Киево-Печерской лавре в Киеве, 2014 год
Новоизбранный предстоятель Украинской православной церкви Московского патриархата митрополит Онуфрий на церемонии интронизации в Киево-Печерской лавре в Киеве, 2014 год - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2023
Abonare
A doua zi după vizita lui Ciolacu la Kiev, Zelenski interzice Biserica din care fac parte românii
BUCUREȘTI, 20 oct - Sputnik. În primăvară, presa internațională relata despre intenția anunțată a regimului Zelenski de a interzice Biserica Ortodoxă Ucrainene (UOC) legată spiritual de Moscova, cu 2,5 milioane de adepți, între care toți ucrainenii de origine română. Azi, parlamentul ucrainean a votat legea care va conduce la respectiva scoatere în afara legii a bisericii românilor, arată Bogdan Tiberiu Iacob în Inpolitics. El arată că votul a avut loc chiar a doua zi după ce premierul Marcel Ciolacu s-a pus de acord, la Kiev, cu omologul său ucrainean că românii ucraineni trebuie să aibă libertate religioasă și dreptul la slujbe în limba română. Slujbe vor avea, într-adevăr, dar la negru, că nu vor mai avea biserici, arată BTI.
De precizat că toți românii din Ucraina țin de UOC, prin cele peste o sută de biserici ale lor, dintr-un motiv foarte simplu, anume că aceasta le-a permis să se roage în limba maternă, lucru pe care ei l-au considerat cel mai important.
Premierul Marcel Ciolacu a participat ieri, la Kiev, la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei și a avut întrevederi oficiale cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.
După întâlnirea cu premierul ucrainean, Ciolacu a anunțat că a abordat și problematica asigurării serviciilor religioase în limba română.
”Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat șeful Executivului, la Kiev.
A doua zi după plecarea lui Ciolacu, Rada ucraineană a votat o lege care prevede interzicerea activităților „organizaţiilor religioase” afiliate „ţărilor” care ar fi împotriva Ucrainei, ceea ce înseamnă că legea deschide drum procedurilor necesare interzicerii în instanțe a activității UOC, ca și a oricărui alt cult care este acuzat de legături cu Rusia.
Fluxul de știri
0