Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA sacrifică Europa pentru Ucraina

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDJoe Biden și Ursula von der Leyen
Joe Biden și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2023
Abonare
Un politolog de la Cambridge atrage atenția că prin continuarea politicii SUA de sprijinire a Ucrainei este sacrificată Europa de Vest
BUCUREȘTI, 20 oct - Sputnik. Continuarea politicii SUA de sprijinire a Ucrainei ar putea forța Washingtonul să sacrifice Europa de Vest și interesele sale transatlantice, este opinia exprimată de politologul și profesorul de la Universitatea din Cambridge Anatol Lieven.
„Traiectoria actuală a politicii SUA riscă să sacrifice Europa de Vest de dragul Ucrainei, iar factorii de decizie din SUA trebuie să recunoască acest risc. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi una dintre cele mai proaste tranzacții din istoria SUA. Este Europa de Vest și Centrală, nu Ucraina, care rămâne o zonă de interese vitale ale SUA pe continentul european de mai bine de o sută de ani”, arată analiza citată.
Potrivit analistului, americanii tind să se bucure de „subjugarea” finală a Europei care a devenit posibilă datorită conflictului ucrainean. Cu toate acestea, potrivit lui Lieven, o astfel de euforie ascunde amenințările induse de armată asociate cu stagnarea economică, migrația necontrolată și extremismul politic în țările europene.
„Prosperitatea economică și democrația liberală în Europa se bazează pe puterea Americii în lume”, crede analistul. Tocmai asigurarea și păstrarea bunăstării economice și politice a Europei, potrivit lui Lieven, este interesul vital al Statelor Unite, fără de care „puterea Americii” va fi serios subminată. Dându-și seama de un astfel de risc, precum și de pierderile uriașe ale Ucrainei și eșecul contraofensivei sale, Washingtonul trebuie să depună toate eforturile pentru a obține pacea cât mai repede posibil, a concluzionat expertul.
Fluxul de știri
0