Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Gazprom: China va înlocui în curând pe deplin piețele din UE pierdute

© Sputnik / Alexander Galperin / Accesați arhiva multimediaAleksei Miller
Aleksei Miller - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2023
Aleksei Miller. Foto de arhivă
Abonare
Livrările de gaze rusești prin conductă în China vor ajunge în curând la volumul care era vândut către UE înainte ca blocul să impună sancțiuni asupra importurilor de energie din Rusia.
BUCUREŞTI, 20 oct – Sputnik.Livrările de gaze rusești prin conductă în China vor ajunge în curând la volumul care era vândut către UE înainte ca blocul să impună sancțiuni asupra importurilor de energie din Rusia, a declarat miercuri CEO-ul Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RT.
Directorul executiv a subliniat că numai exporturile către China pot să înlocuiască volumele care au fost respinse de către cumpărătorii din UE ca urmare a sancțiunilor legate de Ucraina.
În ianuarie 2023, Rusia a devenit furnizorul numărul unu către China de gaze naturale, potrivit datelor vamale ale Chinei.
Doar livrările prin conducta Power of Siberia au crescut cu 50% în acest an, la 15,5 miliarde de metri cubi, potrivit vicepremierului rus Aleksandr Novak. Acesta a adăugat că, în 2023, se preconizează că vânzările de gaze prin conductă în China vor crește cu 43%, până la 22 miliarde de metri cubi.
Conductă de gaz, România - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2023
România
Cum este exploatat statul român
În iunie, Novak a anunțat că Rusia intenționează să crească exporturile de gaze rusești pe piețele asiatice la 170 de miliarde de metri cubi pe o perioadă de șapte ani, odată ce vor fi implementate proiectele majore de infrastructură. Rusia se așteaptă să construiască conducta Power of Siberia 2 către China, traversând teritoriul Mongoliei, și să crească livrările prin conducta existentă Power of Siberia.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), UE a achiziționat 155 de miliarde de metri cubi de gaze rusești în 2021, ceea ce a reprezentat 45% din importurile totale de gaz ale blocului și aproximativ 40% din consumul de gaz.
În 2022, livrările de gaze rusești prin conductă către UE s-au redus la jumătate, la aproximativ 80 de miliarde de metri cubi, potrivit datelor Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).
Fluxul de știri
0