Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Amurgul liberei circulații în Europa

© AP Photo / Emilio MorenattiFrontiera în cadrul UE, control
Frontiera în cadrul UE, control - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2023
Abonare
În timp ce România și Bulgaria se chinuie să intre în Schengen, statele membre ale tratatului de liberă circulație nu știu cum să mai scape din el.
BUCUREȘTI, 20 oct -Sputnik. Nu mai puțin de 11 state membre ale tratatului Schengen au notoficat oficial Comisia europeană cu privire la reintroducerea controalelor de frontieră. Motivul este presiunea migraționistă în creștere, dublată de riscul tot mai ridicat de acțiuni teroriste.
Criza din Orientul mijlociu a redeșteptat radicalismul islamist și atentatul de la Bruxelles ca și valurile de proteste islamiste indică creșterea riscului de intensificare a acțiunilor teroriste.
În total, unsprezece țări au reintrodus controalele la frontieră: pe lângă Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia, care deși nu fac parte din UE, aderă la spațiul Schengen.
"Slovenia subliniază necesitatea caracterului temporar și proporțional al acestei măsuri, măsurile trebuie să fie proporționale și prietenoase față de cetățenii noștri, pentru a nu rupe legăturile culturale, de prietenie și de familie ale persoanelor care trăiesc de-a lungul graniței", a spus agenției La Presse un purtător de cuvânt a reprezentanței slovene în UE.
Nivelul de alertă este "înalt", a spus ministrul de externe Antonio Tajani, chiar dacă "în Italia nu avem niciun risc de atacuri". Însa miercuri seara, ministrul apărării Guido Crosetto a explicat cum un episod precum cel al spitalului lovit din Gaza i-ar putea "aprinde" și pe lupii singuratici care decid să "lupte împotriva lumii".
Fluxul de știri
0