Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia va răspunde cu măsuri similare la folosirea de către Occident a activelor înghețate

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLe Kremlin de Moscou
Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2023
Abonare
Moscova va răspunde cu măsuri similare dacă țările occidentale folosesc veniturile generate din activele rusești îngheţate, a avertizat ministrul rus al Finanțelor.
BUCUREŞTI, 18 oct – Sputnik.Moscova va răspunde cu măsuri similare dacă țările occidentale folosesc veniturile generate din activele rusești îngheţate, a avertizat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, într-un interviu acordat Asharq TV.
Siluanov a comentat cele mai recente propuneri făcute de mai multe țări de a fi utilizate profiturile din investirea activelor rusești îngheţate pentru a acoperi costurile reconstrucției Ucrainei.
„Şi noi am înghețat fondurile țărilor neprietenoase […]. Atunci vom face același lucru în acest caz”, a declarat ministrul rus al Finanțelor, citat de RT.
Se relatează că aproape 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești au fost înghețate de la începutul operațiunii militare a Moscovei în Ucraina. Conform estimărilor oficiale, rezervele Băncii Centrale din Rusia au scăzut cu 8,4% în 2022.
În iulie, o casă majoră de compensaţie din UE, Euroclear, cu sediul în Belgia, a dezvăluit faptul că, din 2,28 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) pe care i-a câştigat în prima jumătate a anului 2023, a acumulat peste 1,7 miliarde de euro în profit din activele rusești înghețate.
Se estimează că Euroclear deține active rusești în valoare de 196,6 miliarde de euro, majoritatea fiind deținute de Banca Rusiei. S-a relatat că, din februarie 2022, UE a înghețat active și rezerve rusești în valoare de 207 miliarde de euro.
Se aşteaptă ca factorii de decizie din UE să discute despre impunerea unei taxe excepţionale asupra profiturilor generate din fondurile imobilizate, taxă estimată să creeze aproximativ trei miliarde de euro ca profit.
La începutul acestei luni, premierul belgian Alexander de Croo a declarat că ţara sa va trimite în Ucraina veniturile fiscale în valoare de 1,7 miliarde de euro care au fost generate din activele rusești confiscate.
Fluxul de știri
0