România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România înglodată în datorii

© Sputnik / Miroslav RotariRoni
Roni - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cea mai mare problemă economică a României este reprezentată de statul român, cel care trăiește pe datorie și pentru a plăti dobânzi tot mai mari. Acest lucru, atrag atenția specialiștii, fragilizează mult prezentul și pune în pericol viitorul țării.
BUCUREȘTI, 18 oct -Sputnik. Românii sunt înglodați în datorii. După primele 6 luni ale anului 2023, datoria publică a României urcase la 146,1 miliarde de euro. Această sumă este deja dublul datoriei publice a țării de dinainte de pandemia de covid.
Estimările sunt că doar dobânzile ce trebuie plătite de statul român pentru această datorie publică, ajung în anul 2023 la aproximativ 8 miliarde de euro.
Acest lucru face ca România să fie într-un cerc vicios, care să o împiedice să aibă o politică susținută și coerentă de investiții, multe sectoare fiind practic în regim de mentenanță/supraviețuire, nu de dezvoltare. Practic, România trăiește pe datorie și pentru a își putea plăti datoriile.
Nu trebuie decât un bobârnac economic pentru ca România să se prăbușească. Iar acesta poate să vină inclusiv datorită eforturilor statului român de a pune presiune fiscală pe economia românească pentru a putea să supraviețuiască bugetar.
”Dacă ne paște vreo recesiune, prăbușirea PIB-ului la noi este mai amplă și recuperarea durează mult mai mult ca în cazul țărilor din jur- reziliența este mai mică. În consecință, orice recesiune ne mai adaugă 5-10% din datorie pe PIB”, atrăgea atenția economistul Cristian Păun.
Fluxul de știri
0