Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

ONU reacţionează la evacuarea din Fâşia Gaza

© AFP 2023 / Aris MessinisВзрыв во время израильской бомбардировки на севере сектора Газа
Взрыв во время израильской бомбардировки на севере сектора Газа - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a afirmat marţi că asediul Israelului din Fâşia Gaza şi ordinul israelian de evacuare a părţii de nord a teritoriului ar putea reprezenta transfer forţat de civili şi o încălcare a dreptului internaţional
BUCUREȘTI, 18 oct - Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a OHCHR Ravina Shamdasani a declarat presei la Geneva că Israelul nu pare să fi făcut vreun efort de a asigura că civililor evacuaţi temporar le sunt asigurate condiţii adecvate de locuit, igienă, sănătate, siguranţă şi hrană.
"Suntem preocupaţi că acest ordin, combinat cu impunerea unui asediu complet al Gazei, ar putea să nu fie considerat ca fiind o evacuare temporară legală, ci echivalentul unui transfer forţat de civili, cu încălcarea legislaţiei internaţionale", a spus purtătoarea de cuvânt a ONU.
"Cei care au reuşit să dea curs ordinului de evacuare dat de autorităţile israeliene" sunt blocaţi acum în sudul Fâşiei Gaza, cu adăposturi precare, rezerve de alimente care se epuizează rapid şi cu acces insuficient sau inexistent la apă curată, medicamente şi alte necesităţi de bază", a subliniat ea.
Termenul "transfer forţat" se referă la relocarea forţată a populaţiei civile şi constituie crimă împotriva umanităţii, fiind sancţionabilă de către Curtea Penală Internaţională (CPI).
Fluxul de știri
0