Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria vrea să reducă profiturile Gazprom prin creșterea prețurilor de tranzit

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2023
Abonare
Bulgaria se așteaptă ca o creștere a taxelor de tranzit al gazelor să reducă profiturile Gazprom
CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Ministrul bulgar de Finanţe, Asen Vasilev, a spus că majorarea taxelor pentru tranzitul gazului rusesc nu va afecta preţurile gazelor din Ungaria şi Serbia, ci doar va reduce profiturile Gazprom.
Pe 13 octombrie, Bulgaria a stabilit o accize de 20 de leva (10 euro) pentru fiecare megawat-oră de tranzit de gaze rusești. Noua taxă de tranzit este de aproximativ o cincime din prețul de bază actual al gazului TTF (50 EUR pe megawat oră). De obicei, taxele de tranzit nu depășesc 10% din costul real al gazului. Financial Times descrie tarifele Bulgariei drept „punitive”, care sunt de obicei impuse pentru a reduce activitățile unui oponent. Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat că decizia „inacceptabilă” a Bulgariei pune în pericol aprovizionarea cu energie a Ungariei. Potrivit acestuia, Budapesta ia măsuri pentru a preveni acest lucru.
Bulgaria nu folosește în prezent aprovizionarea Gazprom, dar permite ca rețeaua sa de gazoducte să fie utilizată pentru a furniza Serbia și Ungaria, notează Financial Times. Potrivit șefului Ministerului de Finanțe din Bulgaria, creșterea taxelor de tranzit nu va face gazul mai scump pentru consumatorii din Ungaria și Serbia. „Noua taxă... este pe deplin în concordanță cu obiectivele UE de a reduce dependența Uniunii de combustibilii fosili ruși. Deoarece majoritatea contractelor Gazprom sunt încheiate la punctul de livrare într-o anumită țară, este puțin probabil ca taxa să aibă un impact asupra gazului. prețurile în țările din aval „Va reduce doar profiturile Gazprom”, a declarat ministrul de finanțe pentru ziar.
El a spus că guvernul bulgar a notificat Bruxelles-ul cu privire la modificările tarifare. Un oficial al UE a declarat publicației că Comisia Europeană „studiază” problema.
Fluxul de știri
0