Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova a comentat proiectul Strategiei securității naționale a Moldovei

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2023
Abonare
Zakharova: Moldova dă vina pentru toate pe Rusia în proiectul de strategie a securității naționale.
CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației Rusie, Maria Zaharova, a declarat în comentariul la proiectul strategiei de securitate națională prezentat în Republica Moldova, în care Rusia este menționată drept o amenințare la adresa securității naționale, că acesta reprezintă un set „standard” pentru actuala conducere moldovenească de acuzații nefondate împotriva Rusiei „de toate păcate de moarte”.
„Cunoaștem conținutul proiectului Strategiei menționate. În esență, documentul nu conține nimic nou. El reprezintă un set „standard” pentru actuala conducere moldovenească de acuzații nefondate împotriva Rusiei „de toate păcatele de moarte”. Aceasta înseamnă și „subminarea ordinii constituționale”, și „șantaj energetic”, și „finanțarea ilegală” a unor „grupări criminale”, și „răspândirea dezinformării și minciunii”, este menționat în comentariul lui Zaharova de pe site-ul Ministerului rus de Externe.
„În calitate de „panaceu” împotriva „amenințărilor hibride” enumerate este propusă creșterea finanțării pentru sectorul de apărare și securitate, intensificarea interacțiunii cu NATO și statele sale membre, precum și extinderea instrumentelor pentru suprimarea libertății de exprimare și a opoziției”, a menționat ea.
Potrivit lui Zaharova, „toate aceste prevederi, motivate de poziția rusofobă clară a conducerii țării, au fost exprimate deja de nenumărate ori de către Chișinăul oficial, iar în practică a promovat în ultimul an și jumătate un curs antirusesc deschis”.„Acum, se pare, a fost decisă consolidarea lor doctrinară”, a declarat ea.
„Noua Strategie este menită să înlocuiască documentul similar din 2011, care stipula necesitatea menținerii unor relații reciproc avantajoase și stabilirea unui parteneriat strategic cu țara noastră, precum și dezvoltarea potențialului constructiv al relațiilor bilaterale bazate pe principiile egalității suverane și respectului reciproc”, este de părere reprezentantul oficial al MAE al Federației Ruse.
Ea consideră că „o astfel de turnură la 180 de grade nu are nici un temei”, întrucât „Rusia a avut întotdeauna o atitudine plină de respect față de interesele Moldovei și ale poporului moldovenesc, de care ne leagă o istorie seculară de relații constructive și prietenești”.
„Este evident că scopul prevederilor antirusești ale noii Strategii de Securitate Națională a Republicii Moldova este de a încerca, în ajunul alegerilor locale generale care urmează să aibă loc în țară pe 5 noiembrie, să transfere pe Rusia vina pentru incompetența administrativă a autorităților republicane și pentru a justifica noile măsuri represive împotriva libertății de exprimare și a disidenței”, consideră Zaharova.
În opinia ei, „este vizibilă dorința de a primi o nouă porție de asistență financiară de la sponsorii lor occidentali”.„Nu întâmplător documentul a apărut în ajunul celei de-a IV-a întâlniri în cadrul „Platformei de sprijin pentru Moldova” programată pentru 17 octombrie la Chișinău”, a adăugat ea.
„Cu părere de rău, actuala conducere moldovenească – spre deosebire de cetățenii Moldovei – refuză cu încăpățânare să admită că garanția securității naționale autentice, a dezvoltării și prosperității țării este promovarea unei politici externe suverane, neutre și echilibrate”, a conchis Zaharova.
Fluxul de știri
0