Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a acționa ca un garant al Palestinei

© Sputnik / Anton Denissov / Accesați arhiva multimediaAnkara
Ankara  - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2023
Abonare
Turcia este gata să acționeze ca un garant al Palestinei dacă pacea este atinsă
BUCUREŞTI, 17 oct – Sputnik. Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat că Ankara este pregătită să acționeze ca țară garantă pentru Palestina dacă se ajunge la un acord de pace.
Fidan a raportat anterior că Ankara a prezentat ideea creării unui sistem de garanți pentru părțile la agravarea israelo-palestiniană.
Șeful Ministerului turc de Externe a subliniat că țările care vor acționa ca garanți, în special pentru partea palestiniană, trebuie să fie din regiunea Orientului Mijlociu .
"Acest lucru este valabil și în cazul Turciei. Alte țări trebuie să fie garanții pentru Israel. După ce s-a ajuns la un acord care să convină ambelor părți, țările garante trebuie să își asume responsabilitatea pentru îndeplinirea cerințelor sale. Numai așa se poate realiza o pace de durată", a declarat ministrul.
În dimineața zilei de 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac cu rachete la scară fără precedent din Fâșia Gaza, ca parte a Operațiunii Al-Aqsa Flood, anunțată de aripa militară a mișcării palestiniene Hamas . În plus, după atacuri masive cu rachete, luptătorii organizației au pătruns în zonele de graniță din sudul Israelului. Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords împotriva Hamas în Fâșia Gaza. La câteva zile de la atac, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor așezărilor din apropierea graniței Gaza și a început să efectueze lovituri aeriene asupra țintelor, inclusiv asupra civililor, din fâșie. Israelul a anunțat, de asemenea, o blocare completă a Fâșiei Gaza: aprovizionarea cu apă, alimente, electricitate, medicamente și combustibil a fost suspendată.
Numărul victimelor din Fâșia Gaza a depășit 2 mii de oameni, iar numărul morților rezidenților israelieni a depășit o mie; câteva mii de israelieni și palestinieni au fost răniți. Au fost raportați mai mulți ruși morți și dispăruți, precum și cetățeni din alte țări. Potrivit diverselor surse, Hamas ar putea ține în captivitate aproximativ 150 de israelieni.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui rus Vladimir Putin , soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei formule „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU , care prevede crearea unui stat palestinian independent în cadrul 1967 se învecinează cu capitala sa din Ierusalimul de Est .
Conflictul palestino-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și ciocniri în regiune timp de multe decenii. O decizie ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Israel și Palestina, dar a fost creat doar cel israelian. Israelul, deși și-a declarat acordul cu principiul celor două state, nu a eliberat complet teritoriile palestiniene.
Fluxul de știri
0