Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Construcția centralei nucleare rusești în Egipt se va finaliza înainte de termen

© Sputnik / Nikolay LazarenkoCentrală atomo-electrică
Centrală atomo-electrică - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2023
Centrală atomo-electrică. Foto de arhivă
Abonare
Președintele rus a anunţat că construcția unei centrale nucleare rusești la El-Dabaa în Egipt se va finaliza înainte de termen.
BUCUREŞTI, 17 oct – Sputnik.Președintele rus Vladimir Putin a declarat, la sesiunea plenară a forumului anual „Săptămâna Energiei din Rusia”, că construcția unei centrale nucleare rusești la El-Dabaa în Egipt se va finaliza înainte de termen.
„A patra unitate de energie a centralei nucleare din El-Dabaa, în Egipt, este finalizată mai devreme decât se aștepta. Acesta este proiectul nostru reprezentativ pe continentul african”, a subliniat Putin, citat de RT.
Preşedintele a adăugat că Moscova „pornește de la zero pentru a crea o întreagă industrie împreună cu prietenii noștri egipteni, specialiști egipteni”.
Potrivit președintelui rus, specialiștii de la compania nucleară de stat a Rusiei Rosatom construiesc în prezent 22 de unități de energie în străinătate, însemnând echivalentul a 80% din piața mondială.
De asemenea, în timpul Săptămânii Energiei de la Moscova, desfăşurată săptămâna trecută, Rosatom și Mali au semnat un acord de „cooperare în domeniul utilizării pașnice a energiei atomice”, inclusiv pentru construirea potențială a infrastructurii acolo.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2023
Rusia
Rusia și SUA au opinii diferite în privința ordinii mondiale – Putin
Memorandumul, care include o prezentare generală a priorităților, instrumentelor de colaborare și a domeniilor de interes comun, a fost semnat de directorul general adjunct al Corporației de Stat pentru Activități Internaționale Nikolai Spasski și de ministrul Economiei și Finanțelor din Mali, Alousseni Sanou, a anunţat serviciul de presă al Rosatom.
În acelaşi timp, a fost convenită, între Moscova și Ouagadougou, construcția unei centrale nucleare care să răspundă nevoilor energetice ale populației din Burkina Faso, a confirmat vineri guvernul țării africane.
Ministrul Energiei din Burkina Faso, Simon-Pierre Boussim, a participat la Săptămâna Energiei de la Moscova și a semnat acordul ca parte a acestuia.
Fluxul de știri
0