Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Prima zi a vizitei lui Putin în China: principalele întâlniri și declarații

© POOL / Accesați arhiva multimediaВизит президента РФ В. Путина в Китай для участия в мероприятиях третьего Международного форума "Один пояс, один путь"
Визит президента РФ В. Путина в Китай для участия в мероприятиях третьего Международного форума Один пояс, один путь - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2023
Abonare
Liderul rus a ajuns marți la Beijing pentru a participa la forumul ”O centură - o cale”.
CHIȘINAU, 17 oct - Sputnik.În prima zi a vizitei sale în China, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o serie de întâlniri cu șefi de stat și de guvern din mai multe țări, la care au fost discutate cele mai importante aspecte ale relațiilor bilaterale.

Vietnam: cifra de afaceri este în creștere

La întâlnirea cu președintele Vietnamului, Vo Van Thuong, Vladimir Putin a declarat că, în pofida unei scăderi a comerțului și cooperării economice bilaterale de anul trecut, în primele șase luni ale anului 2023 situația s-a corectat și chiar a fost înregistrată o creștere.
"Din păcate, anul trecut am observat o oarecare scădere a interacțiunii comerciale și economice, dar anul acesta vedem o anumită ajustare spre creștere. Creșterea în primele șase luni ale acestui an a fost de peste 6%", a spus Putin.
Potrivit lui, pentru dezvoltarea relațiilor comerciale în ritmurile necesare activează comisia guvernamentală mixtă a celor două țări.
Vo Van Thuong a subliniat la rândul său că Vietnamul consideră Rusia un partener prioritar în politica externă.
"Vietnam acordă în mod constant o importanță mare parteneriatului strategic cuprinzător al țărilor noastre, precum și acestei apropieri și legături strânse care existată între țările noastre deja de mulți ani. În politica sa externă, Vietnamul consideră Rusia o prioritate de prim rang", a spus el.
Președintele Vietnamului l-a invitat omologul său rus într-o vizită oficială în țară.

Ungaria: pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor

La întâlnirea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, în marginea forumului ”O centură - o cale”, Vladimir Putin a menționat dezvoltarea relațiilor bilaterale, în pofida diferendelor existente între Moscova și Budapesta pe anumite aspecte.
”Astăzi posibilitățile de dezvoltare a relațiilor cu țările europene sunt limitate. Dar cu unele continuăm să le menținem și să le dezvoltăm. Una dintre aceste țări este Ungaria” a declarat Putin.
El a menționat importanța schimbului de opinii cu una dintre țările Uniunii Europene, și nu doar în privința relațiilor bilaterale, ci și a situației din lume.
"Desigur, este foarte importantă posibilitatea de a face un schimb de opinii cu una dintre țările Uniunii Europene, cu Ungaria în acest caz, nu numai în privința relațiilor bilaterale, ci și a situației din lume, din Europa. Știm că pozițiile noastre nu coincid întotdeauna, dar posibilitatea de a face un schimb de opinii, în opinia mea, este extrem de importantă”, a spus Putin.
Premierul ungar a subliniat că Budapesta depune eforturi maxime pentru a salva tot ceea ce poate fi salvat în contactele bilaterale dintre Federația Rusă și Ungaria.
"Domnule președinte, știți cum este Ungaria. Cunoașteți capacitățile ei. Ceea ce poate întreprinde Ungaria astăzi, noi facem. Adică încercăm să salvăm tot ce este posibil din contactele noastre bilaterale. Adică suntem interesați să menținem această cooperare nu numai la nivel de comunicare, ci și la nivel economic, atâta timp cât acest lucru este posibil”, a declarat Orbán.

Thailanda: relațiile bilaterale se dezvoltă în multiple planuri

Relațiile dintre Rusia și Thailanda se dezvoltă în multiple planuri, a spus Vladimir Putin la întâlnirea cu prim-ministrul Regatului Settha Thaweesin.
"La baza relațiilor noastre au fost întotdeauna respectul reciproc, prietenia și luarea în considerare a intereselor reciproce. Și până în prezent, relațiile dintre țările noastre se dezvoltă în multiple planuri - și în sfera umanitară, economică și în politică", a declarat Putin.
El a menționat că cifra de afaceri dintre cele două țări, pe fondul turbulențelor din relațiile internaționale, a scăzut ușor în 2022 și și-a exprimat speranța că situația se va îmbunătăți, ținând cont de activitatea comisiei mixte pentru cooperare comercială și economică.
În același timp, fluxul turistic este în creștere, a continuat Putin.În primele nouă luni ale anului, aproape un milion de ruși au vizitat Thailanda.Moscova va face și în continuare totul pentru ca relaţiile să se dezvolte cât mai intens posibil, a adăugat el.

Mongolia este interesată de cooperarea cu Rusia

Menționând la întâlnirea cu omologul său mongol Ukhnagiin Khurelsukh că cifra de afaceri comercială dintre cele două țări, care a înregistrat o creștere de 40% anul trecut, anul acesta s-a ajustat un pic, Vladimir Putin a subliniat că trebuie să i se acorde atenție acestui lucru.
"Anul trecut am avut o creștere semnificativă a cifrei de afaceri comercială, de 40%, anul acesta ea s-a ajustat ușor. Ei dar avem despre ce să vorbim, iar comisiile noastre interguvernamentale trebuie să acorde atenția corespunzătoare acestui lucru", a menționat liderul rus.
Ukhnagiin Khurelsukh l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze țara anul viitor, în perioada aniversării bătăliei de la Khalkhin Gol.
"Anul viitor se împlinesc 85 de ani de la victoria noastră comună de la Khalkhin Gol. Vă confirm din nou invitația mea de a veni în frumoasa noastră țară într-o vizită de stat în timpul sărbătoririi acestui jubileu", a spus el la întâlnirea cu Putin în China.
Liderul rus întreprinde o vizită în China la invitația liderului RPC, Xi Jinping. El este prezent la forumul ”O centură - o cale” în calitate de invitat principal.Putin va vorbi al la deschiderea evenimentului pe 18 octombrie imediat după gazda întâlnirii, Xi Jinping.
Negocierile dintre liderii Rusiei și Chinei sunt planificate de asemenea pentru 18 octombrie. Pe agenda discuțiilor se află chestiuni privind relațiile bilaterale și formarea unei ordini mondiale multipolare mai echitabile.
Fluxul de știri
0