Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii UE, ineficienți în a găsi soluții la criza din Orientul Mijlociu

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaАкция в Тель-Авиве с требованием освободить заложников ХАМАС
Акция в Тель-Авиве с требованием освободить заложников ХАМАС - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2023
Abonare
Liderii Uniunii Europene se reunesc marți pentru a încerca să adopte o poziție față de criza din Orientul Mijlociu
BUCUREȘTI, 17 oct – Sputnik. Consiliul European, care reunește liderii celor 27 de țări membre ale UE, se va întruni la ora 15.30 GMT într-o videoconferință pentru a încerca să stabilească o poziție comună și vor analiza consecințele crizei din Israel și Gaza.
Deși guvernele țărilor membre au condamnat atacul Hamas din Fâșia Gaza, există numeroase diferențe de abordare în interiorul UE. Declarațiile politicienilor au scos la iveală vechile diviziuni din cadrul UE în ceea ce privește Orientul Mijlociu și au evidențiat limitele severe ale influenței europenilor în regiune, susțin specialiștii. De asemenea, situația subminează încercările UE de a fi tratată ca un actor geopolitic major.
„Este de cea mai mare importanță ca în Consiliul European să se stabilească poziția noastră comună și să stabilească un curs clar unificat de acțiune care să reflecte complexitatea situației”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea prin care îi invita pe liderii europeni să participe la întâlnire.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat vineri Israelul. La final, Ursula von der Leyen a fost criticată pentru că nu a declarat că UE se așteaptă ca Israelul să respecte dreptul internațional umanitar în răspunsul său la atac, așa cum au făcut alți lideri ai uniunii. De asemenea, liderii UE s-au contrazis în ceea ce privește înghețarea ajutoarelor pentru palestinieni.
Fluxul de știri
0