Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China: „Nedreptăţile” împotriva palestinienilor nu pot continua

© AFP 2024 / JOHN MACDOUGALLWang Yi
Wang Yi - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2023
Abonare
Ministrul chinez de Externe a declarat că ţara sa va continua să fie de partea dreptului internațional, păcii și justiției, condamnând toate actele de violență împotriva civililor în războiul dintre Israel şi Hamas.
BUCUREŞTI, 16 oct – Sputnik.Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că ţara sa va continua să fie de partea dreptului internațional, a păcii și justiției, condamnând toate actele de violență împotriva civililor în războiul dintre Israel şi Hamas.
Atacul fără precedent al militanților Hamas din 7 octombrie a adus la pierderea a peste 1.400 de vieți în Israel, care a fost determinat să declare război, sute de palestinieni murind acum zilnic în atacurile de răspuns asupra Gaza.
„China condamnă toate actele care afectează civilii și se opune oricărei încălcări a dreptului internațional”, a spus înaltul diplomat chinez, în timpul unei întâlniri vineri la Beijing cu șeful UE pentru politica externă, Josep Borrell. Situația umanitară din Gaza se „deteriorează rapid” și este deja „critică”, a mai spus Wang Yi, potrivit RT.
Cu toate acestea, înaltul diplomat al Chinei a insistat că „fundamentala cauza a acestei situaţii este amânarea îndelungată a realizării aspiraţiei Palestinei de a avea un stat independent și eșecul de a remedia nedreptatea istorică suferită de poporul palestinian”.
„Israelul are dreptul la un stat, la fel și Palestina. Israelienii au obținut garanțiile pentru supraviețuirea lor [ca stat], dar cui îi pasă de supraviețuirea palestinienilor? Neamul evreiesc nu mai este fără adăpost în lume, dar când se va întoarce neamul palestinian la casa sa?”, a declarat Wang Yi.
„Nu lipsesc nedreptățile în lume, dar nedreptatea față de Palestina durează de peste jumătate de secol. Suferințele care au afectat generațiile [de palestinieni] nu trebuie să continue”, a adăugat diplomatul chinez.
Oficialul Beijingului a mai declarat că prioritatea este „stoparea conflictului cât mai curând posibil” pentru a „preveni răspândirea lui la nesfârșit” și „depunerea tuturor eforturilor pentru siguranța civililor şi deschiderea de coridoare de salvare și asistență umanitară cât mai repede posibil”.
Comunitatea internațională, inclusiv Națiunile Unite, trebuie „să-și îndeplinească rolul cuvenit în soluționarea” crizei, în timp ce părțile conflictuale trebuie „să îşi menţină calmul și să-și exercite prudenţa, să adopte o poziție obiectivă și justă și să facă eforturi pentru detensionare”.
Singurul răspuns la conflictul vechi de zeci de ani este „soluţia "două state" și un stat independent al Palestinei”, a insistat Wang Yi, exprimându-și speranța că, în acest fel, „Palestina și Israelul ar putea coexista în pace, iar arabii și evreii ar putea trăi în armonie.”
Fluxul de știri
0