Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Summit UE de urgență pe tema situației din Orientul Mijlociu

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaPreședintele Consiliului European, Charles Michel
Președintele Consiliului European, Charles Michel - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2023
Președintele Consiliului European, Charles Michel
Abonare
Marți, 17 octombrie 2023, președintele Consiliului European a convocat un summit de urgență prin videoconferință la care liderii UE să discute despre situația apărută în Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.
BUCUREȘTI, 15 oct – Sputnik. Îngrijorare în rândul comunității europene în legătură cu situația din Orientul Mijlociu. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marți, 17 octombrie, un summit de urgență, prin videoconferință, la care liderii Uniunii Europene să discute despre situația apărută în Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.
Într-o scrisoare de invitație adresată liderilor UE, Charles Michel a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional.
Potrivit acestuia, asediul asupra Fâșiei Gaza a tras un semnal de alarmă în rândul comunității internaționale, ceea ce îl determină să convoace o reuniune prin videoconferință marți, de la ora 17.30, ora Bruxelles-ului (18.30, ora României).
"Este extrem de important ca, în conformitate cu tratatele și valorile noastre, Consiliul European să stabilească poziția noastră comună și să stabilească o linie de acțiune clară și unificată care să reflecte complexitatea situației în curs de desfășurare", a scris el.
Michel spune că UE trebuie să fie o susținătoare al păcii și a respectării dreptului internațional și este de părere că ar trebui să încerce să evite o escaladare regională a situației.
În opinia lui Michel, acest conflict are potențialul de a alimenta extremismul în societățile din UE și ar putea determina migrația și deplasarea unui număr mare de persoane în țările vecine.
Pe de altă parte, el a menționat că blocul comunitar se află în "deplină solidaritate" cu poporul israelian după "atacurile teroriste brutale" de acum o săptămână.
Fluxul de știri
0