Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Popescu a discutat cu omologul său egiptean despre moldovenii aflați în Fâșia Gaza

© Sputnik / Rodion ProcaNicu Popescu
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2023
Abonare
Astăzi, ministrul de Externe de la Chișinău a dscutat la telefon cu omologul său de la Cairo despre cetățenii moldoveni aflați la moment în Fâșia Gaza care au solicitat ajutorul autorităților moldovenești ca să fie evacuați din această regiune.
CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat prin care anunță că șeful diplomației de la Chișinău a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Cairo în care a discut despre situația critică în care s-au pomenit compatrioții noștri aflați la moment în Fâșia Gaza.
Potrivit comunicatului MAEIE, ministrul Nicu Popescu a reliefat importanța coordonării eforturilor umanitare la nivel internațional pentru a asigura evacuarea în siguranță a civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni de la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza.
„Omologul meu m-a asigurat că se poartă negocieri continue cu toți cei implicați, și că atunci când circumstanțele o vor permite, reprezentantul nostru consular se va deplasa la Rafah pentru a ajuta cetățenii moldoveni să fie evacuați din Fâșia Gaza către Cairo, și ulterior spre Republica Moldova. În acest sens, diplomații noștri au furnizat autorităților egiptene lista cetățenilor moldoveni din Fâșie care au solicitat evacuarea”, a declarat ministrul fiind citat de biroul de presă al MAEIE.
Nicu Popescu a dat asigurări că atunci când coridoarele de evacuare vor fi aprobate, autoritățile egiptene vor permite intrarea cetățenilor noștri, iar absența vizei nu va constitui o problemă în timpul tranzitului pe teritoriul egiptean.
„Echipele noastre diplomatice, în special Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel și Ambasada Republicii Moldova în Turcia, și prin cumul în Egipt, au conversații constante cu autoritățile țărilor de acreditare pentru a asista cetățenii care au nevoie de evacuare.” – a menționat șeful MAEIE.
Vă reamintim că ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv a luat legătură cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare.
Fluxul de știri
0