Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

OMS, avertisment: va agrava şi mai mult actuala catastrofă umanitară

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЭмблема Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ).
Эмблема Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ). - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2023
Abonare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susține că evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei către unităţile copleşite din sudul teritoriului ar putea fi "echivalentul unei pedepse cu moartea".
BUCUREȘTI, 15 oct – Sputnik. Avertisment dur al Organizației Mondiale a Sănătății, care susține că evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei către unităţile copleşite din sudul teritoriului ar putea fi "echivalentul unei pedepse cu moartea”.
Armata israeliană a ordonat tuturor locuitorilor din nordul teritoriului, inclusiv bolnavilor şi răniţilor, să meargă în sud sud în perspectiva unei intervenţii terestre împotriva Hamas, la o săptămână după atacul sângeros declanşat de această grupare.
"OMS condamnă ferm ordinele repetate ale Israelului de a evacua 22 de spitale care tratează peste 2.000 de pacienţi din nordul Gazei", a declarat agenţia ONU într-un comunicat, publicat la sediul său din Geneva.
Instituția a subliniat că a deplasa 2.000 de pacienţi în sudul Gazei, "unde unităţile de sănătate sunt deja la capacitatea maximă şi nu pot absorbi o creştere considerabilă a numărului de pacienţi, ar putea fi echivalentul unei pedepse cu moartea”.
Cel puţin 1.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene, care au făcut cunoscut că au identificat cel puţin 120 de ostatici în mâinile mişcării islamiste palestiniene.
Puternica ripostă israeliană a ucis peste 2.200 de persoane, dintre care peste 700 de copii, în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac controlat de organizaţia islamistă. A făcut, de asemenea, peste 8.700 de răniţi, potrivit Hamas.
"Evacuarea forţată a pacienţilor şi a lucrătorilor sanitari va agrava şi mai mult actuala catastrofă umanitară şi de sănătate publică", notează OMS.
Pacienţii grav bolnavi, aflaţi la terapie intensivă sau sub dializă, nou-născuţii în incubatoare, gravidele care suferă de complicaţii - "toţi riscă deteriorarea imediată a stării lor sau moartea dacă sunt obligaţi să se deplaseze şi sunt lipsiţi de îngrijiri vitale în timpul evacuării lor", a prevenit agenţia.
Lucrătorii sanitari din nordul Gazei se confruntă cu "alegeri sfâşietoare" între a-şi abandona pacienţii, a-i pune în pericol de moarte prin mutarea lor sau a-şi pune propria viaţă în pericol rămânând alături de ei.
Fluxul de știri
0