Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova: SUA au adus conflictul din Orientul Mijlociu într-un punct fără întoarcere

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2023
Abonare
Zaharova: "Garantul securității în regiune a adus securitatea până la punctul fără întoarcere. Și, din nou, nimeni din Washington nu va răspunde pentru atrocitățile, provocările și montarea lor?"
BUCUREȘTI, 14 oct – Sputnik. Statele Unite au adus situația de securitate din Orientul Mijlociu până la punctul fără întoarcere, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe canalul său de Telegram .
Departamentul de Stat al SUA a acordat dreptul angajaților guvernului american și familiilor acestora din Israel să părăsească țara pe fondul unei situații de securitate fără precedent, a declarat mai devreme departamentul american.
"Garantul securității în regiune a adus securitatea până la punctul fără întoarcere. Și, din nou, nimeni din Washington nu va răspunde pentru atrocitățile, provocările și montarea lor?", a scris ea pe canalul său Telegram, comentând declarația SUA. Departamentul de Stat.
În dimineața zilei de 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac cu rachete la scară fără precedent din Fâșia Gaza, ca parte a Operațiunii Al-Aqsa Flood, anunțată de aripa militară a mișcării palestiniene Hamas . În plus, după atacuri masive cu rachete, luptătorii organizației au pătruns în zonele de graniță din sudul Israelului. Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords împotriva Hamas în Fâșia Gaza. La câteva zile de la atac, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor așezărilor din apropierea graniței Gaza și a început să efectueze lovituri aeriene asupra țintelor, inclusiv asupra civililor, din fâșie. Israelul a anunțat, de asemenea, o blocare completă a Fâșiei Gaza: aprovizionarea cu apă, alimente, electricitate, medicamente și combustibil a fost suspendată.
Numărul morților de civili de fiecare parte a depășit o mie și câteva mii de israelieni și palestinieni au fost răniți. Au fost raportați mai mulți ruși morți și dispăruți, precum și cetățeni din alte țări. Forțele de Apărare Israelului au raportat că Hamas ține ostatici peste 120 de civili în Fâșia Gaza.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui rus Vladimir Putin , soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei formule „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU , care prevede crearea unui stat palestinian independent în anul1967 se învecinează cu capitala sa din Ierusalimul de Est .
Conflictul palestino-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și ciocniri în regiune timp de multe decenii. O decizie a ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Israel și Palestina , dar a fost creat doar cel israelian. Israelul, deși și-a declarat acordul cu principiul celor două state, nu a eliberat complet teritoriile palestiniene.
Fluxul de știri
0