Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat din UE explică de ce cumpără încă diamante rusești

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaDiamante
Diamante - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2023
Abonare
Prim-ministrul belgian Alexander de Croo a declarat că țara sa nu va interzice importurile în cantitate mare de diamante brute rusești.
BUCUREŞTI, 14 oct – Sputnik.Prim-ministrul belgian Alexander de Croo a declarat că țara sa nu va interzice importurile în cantitate mare de diamante brute rusești până când UE și G7 va stabili un sistem care să permită urmărirea originii pietrelor.
El a făcut observațiile miercuri la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski la Bruxelles.
G7 și-a anunțat recent intenția de a introduce un embargo asupra importurilor directe și indirecte de diamante rusești, dar Belgia a blocat aceste eforturi. Giganţii industriei au avertizat că Anvers, prin care trec 90% din diamantele lumii, va risca să îşi piardă statutul de centru al diamantelor, iar afacterile vor avea de suferit, dacă ar impune o interdicție directă asupra importurilor angro din Rusia.
Potrivit lui De Croo, o astfel de interdicție ar crea, de asemenea, lacune prin care măsura ar putea fi eludată, iar diamantele rusești ar putea ajunge pe piețele occidentale prin țări terțe.

„Dacă impuneţi [măsura] doar pe piețele cu ridicata, atunci vor fi comercializate înalte centre de diamante din lume. Și tot le vom avea în magazinele noastre și nu ar face nicio diferență pentru Rusia”, a menționat De Croo, potrivit RT.

Belgia a venit cu propria propunere, de a introduce un sistem de urmărire a diamantelor, sistem în care Anvers să funcţioneze ca un centru de sortare. Detaliile mecanismului sunt neclare, dar cei care îl susțin spun că ar permite G7 și UE să urmărească nu numai importurile angro, ci și vânzările cu amănuntul, ceea ce se consideră a fi un mod mai sigur de a înlătura de pe piețe diamantele ruseşti, potrivit lui De Croo.
Experții din industrie avertizează că Belgia ar fi grav afectată de restricțiile asupra diamantelor rusești. Conform diferitelor surse, industria de diamante din Anvers primește din Rusia între 25 şi 40% din diamantele sale.
Importurile belgiene de diamante rusești au fluctuat în mod accentuat în ultimul an și jumătate. Conform statisticilor de la Banca Națională din Belgia, în primele opt luni ale anului 2022, țara a importat pietre în valoare de 1,2 miliarde de euro, față de 1,8 miliarde de euro în 2021. Cu toate acestea, în timp ce importurile au fost foarte mari în iunie, ridicându-se la 393,8 milioane de euro, în august au scăzut la doar 35,9 milioane de euro, însemnând o scădere de 83% la nivel anual. În ianuarie 2023, Belgia a importat diamante brute în valoare de 132 de milioane de euro, o creştere faţă de 97 de milioane de euro în ianuarie 2022. În februarie, valoarea importurilor a scăzut din nou la 61 de milioane de euro.
Fluxul de știri
0