Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Agravarea situației în Orientul Mijlociu, un eșec al politicii SUA – Putin

© AP Photo / Gerry BroomeАвтомат М4
Автомат М4 - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2023
Abonare
Putin: SUA au încercat să soluționeze problema palestino-israeliană prin metode de stimulare economică.
CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Statele Unite au încercat să rezolve problema politică palestino-israeliană cu ajutorul unor anumite măsuri de stimulare economică, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Vineri, la summitul restrâns al CSI, Putin a declarat că acutizarea situaţiei din Orientul Mijlociu este rezultatul politicii eșuate a SUA, care nu s-au preocupat de aflarea unui compromis în conflictul palestino-israelian.
"Cvartetul de mediatori internaționali din Orientul Mijlociu nu a fost folosit. Sub pretexte inventate, SUA au blocat de facto acest format, care era unic și, de altfel, avea un mandat aprobat prin rezoluția respectivă a ONU. S-a făcut o încercare de a soluţiona cu ajutorul anumitor măsuri de stimulare economică o problemă politică, o problemă profundă, și anume crearea unui stat palestinian independent”, a spus Putin.
Sâmbătă, 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac fără precedent cu rachete din Fâșia Gaza. Serviciul de presă al Armatei israeliene a declarat că au fost lansate peste 3 mii de rachete. În afară de aceasta, luptătorii HAMAS, care au anunțat începerea Operațiunii Deluge de la Al-Aqsa, au pătruns după atacurile masive cu rachete în zonele de graniță din sudul Israelului.
Drept răspuns, forțele de Apărare ale Israelului au anunțat despre începerea operațiunii ”Iron Swords” împotriva HAMAS în Fâșia Gaza.În timp de câteva zile după atac, militarii israelieni au preluat controlul asupra tuturor localităţilor din apropierea graniței cu Gaza și a început să întreprindă atacuri aeriene asupra obiectivelor, inclusiv civile, de pe teritoriul fâșiei.Israelul a anunțat de asemenea despre blocarea completă a Fâșiei Gaza:a fost suspendată livrarea apei, alimentelor, energiei electrice, medicamentelor și combustibilului.
Numărul civililor ucişi de fiecare parte a trecut de o mie, câteva mii de israelieni și palestinieni au fost răniți.Potrivit diverselor surse, aproximativ 150 de israelieni ar putea fi ținuți în prizonierat de HAMAS.
Ministerul de Externe al Rusiei a îndemnat părțile să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar în baza formulei „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, care prevede crearea unui stat palestinian independent în graniţele din 1967 cu capitala în Ierusalimul de Est.
Fluxul de știri
0