Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia dă în judecată ţările occidentale pentru sancțiunile aeriene

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaОткрытие авиасообщения Москва-Баку на самолётах Boeing 787 Dreamliner
Открытие авиасообщения Москва-Баку на самолётах Boeing 787 Dreamliner - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Abonare
Rusia a depus o plângere oficială împotriva SUA și aliaților săi cu privire la sancțiunile occidentale care subminează participarea Rusiei la transportul aerian internațional, a anunțat Ministerul rus de Externe.
BUCUREŞTI, 12 oct – Sputnik. Moscova solicită intervenția Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) împotriva altor 37 de ţări, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Plângerea a fost transmisă consiliului de conducere al agenției, care este responsabil de operațiunile zilnice ale acesteia. OACI este agenția ONU care supraveghează siguranța zborurilor în întreaga lume.
Ţările occidentale și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești și au interzis țării să cumpere piese pentru avioane și servicii occidentale necesare pentru întreținerea flotei sale. Sute de avioane rusești au fost confiscate pe teritoriu străin ca urmare a campaniei de presiune condusă de SUA împotriva Moscovei, campanie pe care guvernul rus o consideră ilegală.
Sancțiunile au fost impuse din cauza conflictului din Ucraina. Unele ţări, precum Canada, și-au anunțat chiar intenția de a preda proprietățile rusești Kievului.
„Prin acțiunile lor, pârâţii au pus în pericol siguranța aviației civile internaționale și au subminat serios încrederea reciprocă, care a stat la baza sistemului aviației internaționale de aproape 80 de ani”, se arată în comunicat, referindu-se, inclusiv, la vechimea OACI, potrivit RT.
Moscova doreşte o analiză imparțială a revendicărilor sale în cadrul mecanismului de soluționare a conflictelor al OACI. Restricțiile încalcă Convenția de la Chicago din 1944 privind aviația civilă internațională, documentul fondator al OACI, a adăugat Ministerul rus de Externe.
Rusia a devenit cea mai sancționată ţară din lume de când SUA și aliații lor au înăsprit restricțiile împotriva țării după lansarea operațiunii ruseşti militare în Ucraina, în februarie 2022. Moscova consideră sancțiunile ca parte a unui război prin procură care are scopul de a submina dezvoltarea Rusiei și a proteja hegemonia Occidentului.
Fluxul de știri
0