Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Republica Moldova își schimbă strategia de securitate

© Sputnik / Rodion ProcaМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Abonare
Regimul Maia Sandu de la Chișinău propune un nou proiect de strategie de securitate pentru Republica Moldova. Proiectul sugerat de conducerea actuală de la Chișinău, are tot mai accentuate note anti-rusești și sugerează ieșirea țării din neutralitatea sa constituțională
BUCUREȘTI, 12 oct -Sputnik. După ce Maia Sandu a anunțat modificarea strategiei de securitate, a fost publicat draftul acestui document ce urmează a fi aprobat de către autoritățile din Republica Moldova.
Conform Maiei Sandu, Republica Moldova se găsește în cel mai periculos moment din istoria țării, de la proclamarea independenței încoace.
Regimul său identifică două pericole la adresa securității naționale moldovenești: Federația Rusă și corupția înrădăcinată.
Noua strategie prevede o serie de direcții de acțiune printre care creșterea investițiilor în consolidarea armatei din Republica Moldova și majorarea bugetului de apărare.
În ceea ce privește regiunea Transninistria, noua strategie are ambiția soluționării conflictului și a ”reintegrării pașnice” a regiunii separatiste în Republica Moldova.
Alte priorități de securitate ale actualei conduceri a Republicii Moldova prevăd parteneriate strategice cu state din vest și intensificarea cooperării cu România, SUA, UE și NATO.
Pe linie de politică externă, regimul de la Chișinău dorește implicarea Republicii Moldova în construcțiile de securitate regională ale Occidentului colectiv.
Fluxul de știri
0