Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu și Ursula von der Leyen prezintă drept o mare realizare pomenile oferite de UE

© Sputnik / Rodion ProcaПресс-конференция президента Молдовы Майи Санду и главы Еврокомиссии Урсулы фон дер Ляйен
Пресс-конференция президента Молдовы Майи Санду и главы Еврокомиссии Урсулы фон дер Ляйен - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Abonare
Despre bucuria de a fi milog, sau cum Maia Sandu și Ursula von der Leyen prezintă pomenile Bruxellesului oferite Moldovei drept o mare realizare din cadrul parcursului european.
CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Astăzi la reședința de stat din Chișinău, Maia Sandu a primit-o pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyne. După discuțiile avute cei doi demnitari au susținut un briefing de presă la care mai întâi a fost prezentat un filmuleț video unde moldovenii își exprimă mulțumirea faţă de ajutorul acordat de Uniunea Europenă în sezonul rece din anul trecut, precum şi semnarea unui acord care va continua această susţinere.
După aceasta au urmat elogiile aduse înaltului reprezentat al UE de către șefa statului care a declarat că toate instituțiile statului lucrează cu mult zel pentru a reuși ca Moldova să adere la Uniunea Europeană, care nu este doar o alegere politică, dar este singura cale de a ne „proteja libertatea, pacea și democrația”.
„Toate instituţiile noastre lucrează plenar pentru a grăbi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astăzi, 60% din exporturi merg spre Uniunea Europeană. De asemenea, apreciem susţinerea UE pentru oamenii noştri ca să reziste în cea mai grea perioadă a anului, cea rece, fapt confirmat şi de eroii video-urilor pe care le-aţi văzut. Aceste progrese extraordinare pe care le face Republica Moldova sunt o cale grea şi anevoioasă, împreună, în combaterea atacurilor hibrid şi șantajului”, a spus Maia Sandu.
La rândul său, Ursula von der Leyen a asigurat că Uniunea Europeană va susţine gospodăriile vulnerabile.
„Asta înseamnă facturi mai mici şi un pachet de măsuri care va face Republica Moldova mai rezilientă faţă de provocările de orice fel”, a subliniat președinta Comisiei Europene.
Și încă ceva, nu în ultimul rând, Maia Sandu a mulțimit președintelui Comisiei Europene pentru implicarea personală de a face posibilă o altă realizare de care se vor bucura cetățenii țării.

„Iar peste mai puțin de trei luni, de la 1 ianuarie, vom vorbi mai ieftin la telefon atunci când vom călători în statele Uniunii Europene. Și vreau să-i mulțumesc doamnei Președinte care s-a implicat personal pentru a face acest lucru posibil”, a declarat Sandu, conform comunicatului difuzat de președinția moldovenească.

Moldova va primi până la finele acestui an 105 milioane de euro pentru reducerea vulnerabilității energetice. Banii alocați fac parte din pachetul de ajutor din partea UE în sumă totală de 250 de milioane.
Acest lucru este prevăzut de Amendamentul nr. 2 la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului şi rezilienţei pentru Republica Moldova, semnat astăzi de către Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene, și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Fluxul de știri
0